Отстраниха шефовете на болниците „Проф. Иван Митев“, „Лозенец“ и „Пирогов“ и медиците, замесени в случая с починалото 3-годишно дете в София по нареждане на премиера Бойко Борисов. Той се е срещнал с почернените родители.

„Говорете с прокуратурата да ползват ВМА за експертизите, там са едни от най-добрите лекари, трябва да има възмездие“, нареди Борисов на здравния министър Кирил Ананиев по време на правителственото заседание в сряда.

„Това бездушие – да гледат детето и… разстроих се, незабавно да се махат от там, докато свършат проверките и се намерят виновните“, каза премиерът.

„Направихме детски отделения, инвестирахме, толкова пари за здравеопазване се дават“, продължи Борисов и съобщи, че на заседание в сряда са отпуснати допълнително 6,7 млн. лева за изплащане на данъците на болница „Лозенец“. „Ние само отпускаме пари, а ефектът е разплакани родители“, отбелязва с огорчение премиерът.

В момента текат проверки в трите софийски болници за смъртта на момченцето. След среща с министъра на здравеопазване Кирил Ананиев директорът на педиатричната болница Димитър Русинов, директора на болница „Лозенец“ проф. Любомир Спасов и шефа на „Пирогов“ са временно отстранени от постовете си. Родителите обвиняват медици, че са се забавили и не са обърнали внимание на случая, отговорът от педиатъра, приел детето, е, че то е лекувано навреме.

Починалото момченце е било заведено първо в столичната педиатрична болница. Според родителите лекарите там не им обръщат внимание, а състоянието на детето се влошавало. Решават да отидат в болница „Лозенец“, където ги връщат за домашно лечение. След това отново се върнали в педиатричната болница и там чакали 2-3 часа момченцето да бъде хоспитализирано, тъй като нямало свободни легла. Свидетел потвърждава техните думи. В края на деня детето е откарано в „Пирогов“, където почива.

Според аутопсията причина за смъртта му е двустранна хеморагична пневмония.

ИЗТОЧНИКв. Труд

Напиши коментар

Моля, въведете коментара си!
Моля, въведете вашето име