Новият здравноосигурителен модел у нас, свързан с демонополизацията, ще оскъпи системата. Това каза бившият министър на здравеопазването д-р Мими Виткова. Тя отбеляза, че както осигурителната система е по- скъпа от бюджетните, демонополизацията оскъпява допълнително системата, защото всяко едно от дружествата трябва да има и своите административни разходи, фиксирани като 3%.

Д-р Виткова добави, че здравноосигурителният модел, който се очаква да бъде официално представен днес, не е нищо ново. „Това е един от вариантите, които бяха представени в края на миналата година, по които варианти работиха два месеца пет работни групи и всъщност всички приключиха със заключението, че не би трябвало да се пристъпва към промени на сегашния здравноосигурителен модел без ясни разчети какво струва т.нар. основен пакет, без ясно детерминиране на съдържанието на този пакет и оттам изводите достатъчна или недостатъчна е 8%-та вноска.

Последните поне две години всички международни доклади на Световната здравна организация, Европейската комисия и Световната банка завършват със заключението, че в България са недостатъчни публичните средства за здравеопазване, че българското общество, когато боледува, болният човек плаща 50% от общите разходи за здравеопазване, което в Европа е около 15%. Вместо тези анализи виждаме претопляне на единия от моделите, наречен пълна демонополизация. Смущава вкарването на нови неща в този модел, които го правят още по-невъзможен за реализация. Става въпрос за това, че ще се регистрират съвсем нови дружества, дори застрахователите да искат да влязат в този модел, те трябва да направят ново прелицензиране“, обясни бившият здравен министър.

Според д-р Мими Виткова новият здравноосигурителен модел у нас няма да бъде в полза нито на пациента, нито на самата здравна система и на работещите в нея. По-малко пари ще влизат в системата и това е неизбежно, каза още тя и уточни, че има недооценяване от страна на държавата на проблемите, които ще възникнат.

ИЗТОЧНИКАгенция "Фокус"

Напиши коментар

Моля, въведете коментара си!
Моля, въведете вашето име