Министерството на здравеопазването съвместно с ръководството на специализираната детска болница ще работи за решаването на проблемите, пред които е изправена Педиатрията. Това стана ясно от думите на здравния министърКирил Ананиев по повод днешния протест на медицинските специалисти в лечебното заведение, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването. „Следя от самото начало протеста на медицинските специалисти от педиатричната болница. Още в средата на месец април поканих техни представители да обсъдим проблемите и въпросите, които стоят пред тях. Наистина има много проблеми, натрупани от десетилетия и те няма как да бъдат решени толкова бързо. Убеден съм, че заедно ще започнем един по един да ги решаваме, за да подобрим условията за лечение на нашите деца и да постигнем по-голяма удовлетвореност на хората, които работят в педиатрията“, посочи здравният министър.

Едно от основните искания на медицинските специалисти от СБАЛДБ „Проф. д-р Иван Митов“ е болницата веднага да мине по чл. 5 от Закона за лечебните заведения. Това обаче на практика няма как да стане толкова бързо, защото трансформирането на лечебното заведение в такъв тип, какъвто искат те, трябва да премине през ликвидация, а тя обаче може да продължи 5 и повече години, обясни министър Ананиев.

По отношение искането на медицинските специалисти да бъдат премахнати лимитите за легла и преминаващи пациенти, здравният министър припомни, че на своето заседание в сряда Надзорният съвет на Националната здравноосигурителна каса е взел решение да няма лимити за лечението на деца. Кирил Ананиев беше категоричен, че нито едно дете няма да бъде оставено без преглед и няма да му се отказва нужното лечение. Още от началото на следващата седмица МЗ съвместно с НЗОК и Българския лекарски съюз започва интензивни преговори за анекс към Националния рамков договор, за да бъдат увеличени цените на някои клинични пътеки, които не са осъвременявани от години и не отговарят на разходите, които правят болниците.

Министър Ананиев отново подчерта, че основен акцент ще бъде поставен върху педиатричните клинични пътеки. За целта НЗОК ще отвори резерв от 50 млн. лв. „Моят екип е може би един от първите, който наистина поставя като приоритет детското здравеопазване. Предприемаме всичко възможно и правим сериозни крачки, които до този момент не са били правени“, допълни още Ананиев. Като пример здравният министър посочи активната работа по изграждането на комплексна детска болница.

„Имах много срещи с педиатри, за които създаването на такава детска болница е мечта от десетилетия. Тази мечта я приех като моя кауза. До края на този месец ще обявим обществена поръчка за инженеринг на болницата, което означава, че започваме проектирането и строителството ѝ“, заяви Кирил Ананиев. Предвижда се в началото на есента да започне същинското строителство, което ще продължи 2 години. Министър Ананиев подчерта, че Специализираната болница за детски болести „Проф. Иван Митев“ ще бъде сърцевината на новата детска болница и че медицинските специалисти ще работят в нова, съвременна болница с много по-добри условия и апаратура.

ИЗТОЧНИКАгенция „Фокус“

Напиши коментар

Моля, въведете коментара си!
Моля, въведете вашето име