Националната здравно-осигурителна каса поема електродите, които се имплантират в мозъка за лечение на болестта на Паркинсон. Това съобщиха от Университетската болница „Св. Иван Рилски“ в София. Там иновативната терапия е въведена преди шест години, но за нея пациентите плащаха от джоба си. Въпросният метод се нарича дълбока мозъчна стимулация (ДМС) и до сега струваше на засегнатите от заболяването 40 000 лева.

При нея електроди се имплантират в определени части на мозъка, за които преди това е установено, че са отговорни за причиняване симптомите на паркинсон. Те се свързват със своеобразен пейсмейкър, който чрезтях подава импулси към мозъка „Методът повлиява успешно симптомите на напреднал паркинсон, когато вече е изчерпано действието на традиционните медикаменти“, обясни доц. Красимир Минкин, който е ръководител на единствения център у нас за ДМС, който се намира в болница „Св. Иван Рилски“.

Рискът при интервенцията е минимален, за разлика от алтернативната терапия за напреднал паркинсон с дуодопа, при която се прави отвор в стомаха, чрез който се вкарва медикамент директно в чревния тракт. Дълбоката мозъчна стимулация носи и по-голям комфорт за пациентите, тъй като не изисква никакви специални грижи, поясниха от лечебното заведение. Тридесет и двама пациенти са се подложили на новия метод за лечение от първата процедура на 9 април 2013 година – от екипа на доц. Красимир Минкин и д-р Калоян Габровски. Причината за шест години да преминат малко хора тази иновативната терапия е, че тя не се поемаше от НЗОК и беше за тяхна сметка. Около 40 хиляди струва апаратът, който се имплантира в мозъка.

„Благодарение на усилията на екипа ни и намирането на подкрепа от Министерството на здравеопазването и ръководството на НЗОК за първи път през 2019 г. успяхме да включим устройствата, които имплантираме, в списъка с медицински изделия, които се покриват от касата. В момента се финализира процесът и се сключва договорът с фирмите, които ще ги доставят“, разказа доц. Минкин. Очакванията са процедурата да стартира от началото на месец май. Междувременно вече има листа с 10 чакащи които са преминали всички изследвания и очакват да им бъде имплантиран апарат за ДМС. На други 7 пък предстои да бъдат сменени батериите на устройството. Батериите на тези апарати подлежат на смяна на всеки четири години. Цената им обаче е почти колкото на самото устройство (36 000 лева) и е непосилна за пациентите. След като стартира процедурата за реимбурси-ране на апаратите от НЗОК, цената на батериите също ще бъде поемана от касата, което е голям успех за всички болни от паркинсон в България, отчетоха от УМБАЛ „Св. Иван Рилски“.

ИЗТОЧНИКв. Монитор

Напиши коментар

Моля, въведете коментара си!
Моля, въведете вашето име