Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК) да договаря с производителите цените на лекарствата и да заплаща директно на тях. Това се посочва в позицията на Националното сдружение на частните болници, внесена в министерствата на здравеопазването и на финансите, както и в Народното събрание, съобщи БТА.

Становището на сдружението идва след като управителят на НЗОК д-р Дечо Дечев заяви, че частните болници купуват лекарства на 7-пъти по-висока цена в сравнение с държавните и общински здравни заведения. Той заяви, че е нужна законова промяна и че причината за тези разлики била прокарването на лобистки закони. Освен това д-р Дечев попита защо частните болници не участват в обществени поръчки. Ако законовата промяна стане факт, частните болници ще трябва да правят обществени поръчки за лекарства.

„Бихме искали да подчертаем, че въвеждането на задължение за провеждане на обществени поръчки от частните болници, не само, че ще противоречи на Европейското право, но и няма да реши поставения въпрос – за различните цени заплащани от НЗОК. В публикуваната на Интернет страницата на НЗОК справка се вижда ясно, че цената на закупуване на pemetrexed е различна при различните болници, независимо дали са провеждали или не обществени поръчки. Вижда се ясно, че има разлика до 5 пъти в цената при болници, провеждали обществени поръчки.

Провеждането на обществена поръчка не гарантира нито най-ниска цена, нито еднаква цена за всички лечебни заведения. Решението на проблема трябва да се търси на друго място. Вместо да се принуждават всички болници да правят обществени поръчки за лекарства, далеч по-добре, по-лесно и по-ефективно е, да се смени модела на договаряне и заплащане“, пише в становището на сдружението.

Предложението от частните болници би довело до цена на лекарствата, еднаква за всички, а НЗОК, като единствен купувач, ще може да договори най-ниските възможни цени, посочват от сдружението. Ако се приеме този подход, няма да се налага да се нарушава Европейското право, с всичките неблагоприятни последици от това, се допълва в позицията на сдружението.

ИЗТОЧНИКв. Труд

Напиши коментар

Моля, въведете коментара си!
Моля, въведете вашето име