Национална многопрофилна детска болница ще има. Това обяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев на брифинг след седмичното заседание на Министерския съвет. Той уточни, че лечебното заведение няма да е на територията на болница „Лозенец“, каквато идея имаше, а ще бъде доизградена на базата на започнатото преди години строителство на Националната педиатрична болница на територията на УМБАЛ „Александровска“. Той уточни, че през януари Министерството на здравеопазването ще обяви обществена поръчка за обследване на вече изградената структура на територията на УМБАЛ „Александровска“. По думите му сградата е проектирана по опита на най-добрата детска болница в света – „Шнайдер“ в Израел и многопрофилната болница в Дюселдорф и отговаря на всички световни изисквания за такова лечебно заведение.

По отношение на УБ „Лозенец“ министър Ананиев уточни, че болницата ще запази дейността си и ще остане учебна-лечебна база на Медицинския факултет на Софийския университет.

Решението да се запази болница „Лозенец“ и да се прехвърли към Софийския университет е възможно най-доброто. Това каза ректорът на Софийския университет проф. Анастас Герджиков на брифинг в Министерски съвет. Той уточни, че по този начин ще има детска болница без да се руши нещо вече създадено.

Според проф. Анастас Герджиков това решение е пример, че след сериозно обсъждане и консенсус с всички засегнати страни се взима най-доброто решение – и децата ще бъдат лекувани, и студентите ще имат най-добрата база.

Напиши коментар

Моля, въведете коментара си!
Моля, въведете вашето име