Анализът, който направихме за последните 10 дни, показва, че броят на носителите на коронавируса се увеличава и премина критичната точка от 200 души. Както обещах, стигнем ли до това ниво на заразяване, ще трябва да възстановим някои от използваните до този момент мерки. Този анализ показа, че през следващите дни не очакваме да спадне броят на новите носители на коронавирус, даже може да има тенденция и на ново увеличение. Това каза на брифинг министърът на здравеопазването Кирил Ананиев.

Според него доверието, което е било гласувано на хората да бъдат отговорни, не е било оправдано.

„От няколко седмици отпаднаха доста мерки и тяхното отпадане беше свързано с желанието ни да върнем българските граждани към нормалния начин на живот, да свикнем с това, че трябва да живеем при наличието на коронавируса при спазване на всички противоепидемични мерки, най-вече свързани с дисциплината, дистанцията, носене на маски, дезинфекция и контрол. Гласувахме доверие на българските граждани и обществените и частни институции, които провеждат различни мероприятия и дейности, за да може наистина българските граждани да се върнат към нормалния начин на живот“, допълни той.

Здравният министър обясни, че заповедта му за забрана на посещенията в нощни заведения и публика на стадионите вече е факт и ще влезе в действие от полунощ.
„В някои отношения имаме подкрепата на хората за възстановяването на някои от мерките. Всички колективни и индивидуални спортни мероприятия с тренировъчен и състезателен характер за всички възрастови групи се провеждат без публика“, посочи Ананиев.

Забранени са още посещения в дискотеки, пиано барове, нощни клубове и заведения. Ако заведението е на открито, то може да използва 50 % от капацитета си при спазване на дистанция от 1,5 метра. Новата заповед забранява и груповите празненства като сватби и балове с повече от 30 човека, независимо дали са на открито, или закрито.

Мерките ще действат до второ нареждане.

Напиши коментар

Моля, въведете коментара си!
Моля, въведете вашето име