Здравната ни система ще издържи на натиска. Това заяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев в интервю за предаването „Сутрешен блок“ по БНТ.

„Отварянето на детските градини не означава, че епидемията е преминала. Всяка нова мярка, която облекчава живота на българските граждани, трябва да бъде много добре анализирана и да бъдат приложени всички необходими противоепидемични мерки. С министъра на образованието Красимир Вълчев неслучайно сме написали указания, мерки от 9 страници, които трябва да се спазват в детските градини и ясли, за да съхраним здравето и живота на децата“, допълни Ананиев. По думите му учебната година ще завърши по начина, по който е указал министърът на образованието.

„Балове няма да има, тъй като има голямо струпване на хора, много емоционални моменти по време на бала и непредвидени контакти, което може да доведе до разпространение на вируса. Нямаме нищо против тези балове, те ще се проведат, след като мине фазата на разпространение“, допълни той.

Относно детските градини министърът посочи, че е създадена необходимата организация за запазване на дистанция в отделните групи, както и между родителите и персонала. „Отиването в детска градина е доброволно решение на родителите, които са запознати с противоепидемичните мерки, както и с рисковете. Не трябва да водят деца, които имат симптоми на заболяване. Децата ще бъдат прегледани от медицинско лице и ще им бъде измерена температурата“, посочи той

Относно информацията, че ще се използват живачни термометри в детските градини, министърът заяви, че ще се използват само електронни такива, тъй като живачните са забранени и са само спомен от миналото.

„Кметовете ще създадат необходимата организация в детските градини и ясли. В случай на заболял човек от персонала на детската градина, той веднага ще бъде заменен с друг. Създадена е необходимата организация, в която да се попълва необходимият брой персонал, за да може да функционира нормално детската градина“, заяви Ананиев.

Той коментира и защо се е стигнало до толкова честа промяна на издаваните от него заповеди по време на извънредното положение. „Категорично не мисля, че съм изпуснал контрол. Ние искахме да предприемем най-адекватните мерки, за да намалим разпространението на заболяването. Трябва да се опитат всички възможни варианти да се намали разпространението на заболяването. Целим да увеличим възможността да запазим и съхраним здравето на хората“, обясни министърът.

„Работя прекрасно с Щаба, ние винаги координираме нещата. Не се чувствам изместен, защото ние сме непрекъснато заедно и коментираме и анализираме всичко. Щабът ще го има докато прецени министър-председателят, това ще бъде най-малко до приключването на извънредната епидемиологична обстановка. Наблюдаваме ежедневно развитието на разпространението на вируса и ще информираме българските граждани“, каза още министърът.

Той коментира и вчерашното изказване на президента Румен Радев за смъртността в България, като заяви, че то е било ненужно. „Не ми се иска да анализирам изказването на президента. Най-малкото то беше неуместно и ненужно на никого. Вадят се определени показатели от демографските показатели, които всички следим. Има рязко намаляване на детската смъртност, особено през последните 2 – 3 години. Само за 2 години има увеличение на продължителността на живота на българските граждани. Правим всичко, което е по силите ни, за да намалим негативното развитие на тези показатели за раждаемост и за смъртност. Всички казват, че България е постъпила адекватно и превантивно с най-адекватните мерки“, посочи министър Ананиев.

Относно изказването на вицепрезидента Илияна Йотова, министърът заяви: „На мен не ми се иска да оценявам нейната работа, защото ако се върна 4 години назад, не се сещам какво всъщност реално тя е направила. Вярно е, че идват избори и тогава има два варианта – или човек да се похвали с това, което е свършил, или да критикува този, който работи. Тя избра втория вариант. Това, което постигаме сега, е в резултат от работата на министър-председателя, на целия мой екип, на Националния оперативен щаб, на областни управители, кметове и неправителствени организации“.

„Здравната ни система ще издържи на този натиск. Предприемаме спешни мерки там, където има проблеми. Болниците са финансирани. Предприехме извънредни мерки, които осигуряват нормалното им финансиране“, каза още той. Министърът посочи, че няма да се налага болници и семейни лекари да връщат пари на Здравната каса. „Дълбок поклон пред лекари, медицински сестри, медицински и немедицински персонал в болниците.

„Предстои да се извърши промяна в системата на здравеопазването. Не съм се отказал от това свое намерение, ще търся консенсус, но това ще стане след този период на извънредна епидемиологична обстановка“, обясни министър Ананиев.

ИЗТОЧНИКАгенция "Фокус"

Напиши коментар

Моля, въведете коментара си!
Моля, въведете вашето име