Заплатите на санитарите, специалистите по здравни грижи – акушери, лаборанти, мед. сестри, и на лекарите, работещи в болници, да се изчисляват в съотношение 1:1,7:2,2. По тази формула да се формират разходите за персонал, се предлага в методиката на здравния министър Кирил Ананиев. Така при 560 лв. заплата за санитар, каквато е в повечето болници, сестрите би следвало да вземат 952 лв., а лекарите -1232 лв., каквито са и долу-горе минималните заплащания, договорени в Колективния трудов договор.

От вчера министърът започна обиколка на всички областни болници, за да представи методиката. „Целта е да я тестваме на място с ръководствата им“, обясни той.

Има болници обаче, които и сега не могат да постигнат минималните заплащания по КТД. В тях методиката няма да реши проблема, тъй като тя няма задължителен характер и просто няма да бъде приложена. Там министърът ще проверява на какво се дължи невъзможността да се покрие минималното заплащане и как това да се промени.

Ананиев ще проверява на място и как болниците разпределят и разходват всички средства, които МС, здравното министерство и касата предоставиха допълнително през последните месеци – общо 130 млн. лв. В края на февруари бяха отпуснати първите 30 млн. лв., после кабинетът задели още 50 млн. Толкова се дават и от резерва на НЗОК за повишаване на цените на клиничните пътеки, като целта е средствата да отидат приоритетно за заплати на педиатрите и лекарите в малките болници.

ИЗТОЧНИКв. 24 часа

Напиши коментар

Моля, въведете коментара си!
Моля, въведете вашето име