Министерството на здравеопазването изпрати до медиите официалната си позиция относно приложението на лекарствения продукт Спинра – 3а при деца, страдащи от Спинална мускулна атрофия: „Министерството на здравеопазването е създало възможност за финансиране и провеждането на терапия на децата със Спинална мускулна атрофия. Медикаментът Спинраза може да бъде заплащан и Закупуван по ред, утвърден със заповед на министъра на здравеопазването.

Необходимото за прилагането на медикамента обучение са преминали специалисти-невролози от четири лечебни заведения. Когато дете, нуждаещо се от Спинраза, получи решение от Специализираната комисия към НЗОК и Заповед за финансиране, подписана от управителя на НЗОК, родителите трябва да изберат един от центровете -УМБАЛ „Св. Георги“ – Пловдив, СБАЛДБ „Проф. д-р Иван Митев“, УМБАЛ „Александровска“, МБАЛНП „Св. Наум“, където има обучени лекари за приложението на лекарството. Кога и къде да бъде проведено лечението избират самите родители.

Компанията ТП Евофарм, представител 3а България на фармацевтичната компания Birogen, притежател на разрешението за употреба на визирания лекарствен продукт, която доставя Спинраза в България, е декларирала, че може своевременно да осигурява медикамента. По информация, предоставена на МЗ от Евофарм, на 21.03.2019 г. у нас е бил осъществен внос на лекарствения продукт Spinraza 12 mg (5ml) х 1 в България.

Флаконите са налични в склад на оторизирания от ПРУ търговец на едро. В Клинична пътека №60 в НРД е включена спиналната мускулна атрофия. Съществува и терапевтична процедура с код 9920, по линия на която могат да бъдат направени инфузиите вливанията на лекарството Спинраза, и също да бъдат отчетени към НЗОК.

По изложените причини няма как да има специална клинична процедура за лечението на СМА към настоящия момент. Предстои внасянето на предложение в Надзорния съвет на НЗОК, чрез което да се позволи на лечебните заведения, които прилагат терапията на деца със СМА, да ги приемат до 3 пъти месечно по Клинична пътека №60.“

ИЗТОЧНИКв. Съперник

Напиши коментар

Моля, въведете коментара си!
Моля, въведете вашето име