Специална наредба, с която се въвеждат правила за диагностика, профилактика и контрол на заразни болести на дихателната система, е публикувана на електронната страница на здравното министерство. Наредбата се отнася за варицела, епидемичен паротит, коклюш, менингококова болест, морбили, рубеола и скарлатина. В наредбата са посочени противоепидемични мероприятия спрямо болния, механизмът на предаване на инфекцията и контактите за бързо ликвидиране на епидемичния процес.

В наредбата са разписани и съвременните методи за лабораторна диагностика на заболяванията. При поява на епидемичен паротит, рубеола или варицела в детска ясла или градина или училище контактните деца, както и неболедувалите ще бъдат под медицинско наблюдение 21 дни. Болният от коклюш ще се лекува у дома до клинично оздравяване, но не повече от 30 дни от началото на заболяването или 20 дни от започване на конвулсивната кашлица, а неболедувалите и неимунизирани контактни лица ще са под медицинско наблюдение 14 дни.

Наблюдението за болни от менингококова болест е 7 дни. При поява на морбили неимунизираните над 13 месеца трябва да бъдат ваксинирани до 72 часа от контакта с болния и да бъдат поставени под медицинско наблюдение за 17 дни от датата на имунизацията.5 дни е домашната карантина след поява на обрив от рубеола. Контролът по изпълнението на наредбата е вменен на регионалните здравни инспекции.

ИЗТОЧНИКв. Дума

Напиши коментар

Моля, въведете коментара си!
Моля, въведете вашето име