Специализираната АГ болница „Майчин дом“ става референтен център за Балканите в прилагането на съвременна апаратура за ранен скрининг на рак на гърдата. Става дума за технология, работеща без облъчване и чрез изкуствен интелект, която може да открие образувания в гърдата с размер 3 мм.

Данните от изследването се изпращат в реално време в медицински център в Полша, където резултатите се сравняват с 60 000 други изображения. При съмнение за проблем екип от лекари преглежда резултатите и праща отговор до 2 дни.„Включването ни като референтен център означава, че тук ще бъде изградена част от този изкуствен интелект и резултати ще се пращат в нашата база“, обясни проф. Иван Костов, шеф на болницата.

Тя бе първата, която въведе метода у нас през ноември 2018 г. Има голям интерес от жени от Северна Македония, Сърбия, Румъния и Гърция. За по-малко от 6 месеца в болницата са направени над 1000 изследвания.

Технологията вече се използва и в болници и медицински центрове в Пловдив, Варна, Стара Загора, Кърджали и Смолян. В чужбина методът се прилага във Франция, Чехия, Унгария, Полша, Украйна, Русия, Китай, Индия, Япония, Южна Африка, Мексико, Бразилия, Чили и Перу. В момента тече процедура по регистрирането му пред Агенция по храните и лекарствата на САЩ. Диагностициран в ранен стадий, ракът на гърдата е напълно лечим, напомнят лекарите.

ИЗТОЧНИКАгенция "Фокус"

Напиши коментар

Моля, въведете коментара си!
Моля, въведете вашето име