Първият дистанционен медицински преглед на пациент с помощта на 5G връзка, беше осъществен в понеделник от лекари на „Пирогов“. Демонстрация на т. нар. телемедицина направиха изпълнителният директор на най-голямата спешна болница у нас проф. Асен Балтов, който беше в централата на „Теленор“ – партньор на „Пирогов“ в проекта, проф. Диян Енчев,който беше в лечебното заведение и д-р Асен Меджидиев, намиращ се в линейка в Хасково заедно с 59-годишна пациентка.

Медицинската консултация се осъществи с 360-градусова камера, която снима с резолюция 4К. Проф. Балтов и проф. Енчев се пренесоха в линейката при д-р Меджидиев с помощта на специални VR очила. Пациентката е изпитвала болки в гръдния кош и при ходене; те са били особено силни в дясната бедрена кост, която, както и прешлените, е била оперирана преди време. По време на съвместния преглед стана ясно, че са необходими допълнителен скенер на гръбначния стълб, ЯРМ и консултация с травматолог и неврохирург.

Идеята за въвеждането на телемедицина е свързана с недостига на специалисти в определени региони и нуждата от бърза реакция, особено при спешни случи. Това е крачка напред за медицината, коментира проф. Енчев. По думите му новата технология дава изключителна възможност за дистанционни високоспециализирани консултации.

ИЗТОЧНИКв. Труд

Напиши коментар

Моля, въведете коментара си!
Моля, въведете вашето име