Лекарите, за които държавата е плащала субсидия за специализацията им, ще имат ангажимент да работят в България 3 години, а възнагражденията им ще се увеличат. Това пред-виждат поправките в Наредба 1, която Министерството на здравеопазването публикува за обществено обсъждане.

Новите текстове въвеждат по-либерален режим, защото първоначалното изискване бе медиците да остават да работят в болницата, в която са специализирали за срок равен на обучението. От здравно министерство ще се издава списък с лечебните заведения, от които специализантите ще избират къде да практикуват.

Ежегодно в срок до 31 декември здравният министър ще определя по специалности болниците и здравните центровете, в които младите медици ще могат да започнат работа. „При наличието на възможности за избор от страна на специалиста, той ще може сам да избере своя работодател. При този ред също се постига целта да бъдат задоволени потребностите на населението в регионите с установен недостиг на специалисти“, се казва в мотивите за поправките.

ИЗТОЧНИКв. Труд

Напиши коментар

Моля, въведете коментара си!
Моля, въведете вашето име