След години липса на работещ регламент за уведомяване на кръводарителите с хепатит здравното министерство най-накрая ще създаде такъв. Ако донор се окаже с положителни резултати за хепатит В или С, центърът по трансфузионна хематология ще е длъжен да го съобщи директно на кръводарителя, гласи проект за промени в наредбата за реда за диагностика и съхранение на кръвта и кръвните продукти.

В момента при установяване на положителен резултат центърът по трансфузионна хематология трябва да съобщи на регионалните здравни инспекции и на личните лекари на кръводарителите. „Липсва детайлна уредба относно ангажиментите на РЗИ и личните лекари по съобщаване на така получените резултати на дарителите.

Същевременно лицата извън системата на здравното осигуряване не разполагат с определен личен лекар, както има и случаи, при които лицата са здравно осигурени, имат личен лекар, но не желаят или са пропуснали да го посочат при оформянето на документите при кръводаряване“, пише в мотивите на МЗ за промените. Заради липсата на ясен регламент има случаи, при които кръводарители с хепатит с години не подозират, че са заразени, тъй като информацията се е загубила по трасето. Наскоро дори нашумя случай, при който мъж разбра, че е заразен с хепатит С, след 4 години – когато отново отишъл да дари кръв.

ИЗТОЧНИКв. Сега

Напиши коментар

Моля, въведете коментара си!
Моля, въведете вашето име