Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на брифинг в зала „Запад“ на Народното събрание.

„Опазването на здравето на хората е най-важно за нас. Искаме да благодарим на лекарите, на медицинските сестри и персонала в болниците. От ГЕРБ бяха наричани в годините убийци, в скоро миналата седмица терористки. Днес тези хора с риск за собственото си здраве и здравето на близките си са на предна линия и заслужават и получават нашето уважение с това, което правят. С тревога чухме, че лекари и сестри от белодробната болница днес са готови да подадат оставки, защото не разполагат със защитно облекло, а са в контакт с хора, които може би са рискови. Този, а и други случаи в последните дни показват, че правителството на Борисов закъсня с реакцията и с подготовката на реакция“, заяви още Нинова.

Тя отчете, че тепърва ще се произвеждат маски и всичко, което е необходимо. „Освен това на пресконференции през два часа премиерът говори за кройки, за плат и калцуни, което не е работа на един сериозен министър-председател. Още повече в Европа правителствата на други европейски държави, които мислят държавнически приеха пакет от конкретни, социални мерки, бюджетни мерки, социално-икономически за подпомагане“, каза още лидерът на БСП. Нинова даде пример с подпомагането на родители, чиито деца остават вкъщи и те не могат да отиват на работа.

Според нея най-важно е да се овладее разпространението на вируса. „Трябва да се гарантира и бъдещето. Искаме отсега да мислим за социалноикономическите последици в следващите години. Една икономическа криза би довела до още по-голямо обедняване на българските граждани, срив в българската икономика, загуба на работни места, а в това отношение правителството не предприема никакви мерки и не обсъжда никакви мерки, нито финансови, нито законодателни. Ние днес от ПГ ще се обърнем с писмо до работодателските организации, които молим професионално и обективно да ни направят анализ от разпространението на заразата в икономически план и да дадат предложения какво трябва да се направи, включително и законодателно, за да облекчим удара от кризата и да се подготвим с конкретни социални мерки за българските граждани в резултат на това, което се случва. Искаме да се мисли комплексно, дългосрочно и държавнически, а не да се реагира на парче и ще дадем своя принос за това“, допълни още тя.

ИЗТОЧНИКАгенция "Фокус"

Напиши коментар

Моля, въведете коментара си!
Моля, въведете вашето име