Много жени откриват, че може да имат проблеми със зачеването чак когато получат официална оценка от специалист по репродукция. Това обикновено става, след като вече са започнали да се опитват да забременеят.

Понякога обаче има предупредителни улики, които намекват за проблем с плодовитостта. Повечето от тези симптоми може да изглеждат доста тривиални, но е важно да ги съобщите на лекаря си възможно най-скоро. Диагностицирането и лечението на проблем с безплодие отрано, преди реалното планиране на родителство, може драстично да подобри шансовете за забременяване.

Ето и основните сигнали, на които трябва да обръщат внимание жените, за които майчинството предстои.

1. Нередовен цикъл

Нередовният менструален цикъл е сериозен фактор за проблеми с репродукцията. В последните години се либерализира схващането в медицината за нормата и какво представлява нередовен цикъл, но когато периодите са много редки, твърде чести или изобщо няма менструация, това е червен флаг за внимание. Обикновено означава, че овулацията не е редовна, което прави много трудно зачеването.

При редовни цикли и междуменструално кървене, включително при полов акт, може да се подозира структурен проблем като полип, фиброза или инфекция.

При „странности“ на цикъла се подозират и проблеми с щитовидната жлеза или хормонален дисбаланс. В повечето случаи тези състояния могат да бъдат лекувани.

2. Тазова болка, особено при секс или движения на червата

При такива оплаквания има вероятност за ендометриоза – състояние, което засяга близо 10% от жените е репродуктивна възраст.

Понякога тази тазова болка може да се появи на случаен принцип без видима причина като спазъм или промушване. Ендометриозата също така причинява много интензивна или болезнена менструация. При тази патология лигавица на матката се разраства извън обичайното й място и може потенциално да повлияе на фертилитета. Има и изключения. Въпреки че ендометриозата може да затрудни зачеването, много жени с болезненото състояние имат успешни и щастливо завършващи бременности.

3. Окосмяване на нетипични места

При жените грубите, тъмни косми над устните, по брадичката, шията или корема не са само досадни естетични несгоди. Те биха могли също да са признак на синдром на поликистозните яйчници. Той е често хормонално нарушение, което може да затрудни забременяването.

Ако сте забелязали поява на нехарактерни за пола косми по лицето и тялото, може да е време да посетите вашия лекар, за да разберете какво се случва. Ако това е синдром на поликистозните яйчници, модерните средства за хормоналния контрол на раждаемостта – хапчета и пластири, може да са достатъчни като първа стъпка да се възстанови хормоналният баланс, а след това да поддържат състоянието под контрол.

4. Секрет от гърдите

Ако не сте бременна или кърмачка и забележите млечен секрет от гърдите, това е проблем. Може да имате високи нива на пролактин -хормона, който казва на тялото да произвежда кърма. Въпреки че сълзенето на мляко от гърдите може да изглежда безобидно, то е един от подозираните симптоми на репродуктивни затруднения.

Повишените нива на пролактин нарушават производството на полови хормони. В зависимост от нивата на пролактин проблемите са непълноценна овулация или изобщо липса на овулация.

Необяснимото производство на пролактин може да е свързано и с проблем с щитовидната жлеза.

За съжаление, много жени с репродуктивни затруднения обаче нямат никакви признаци или симптоми, освен че не могат да заченат. Затова лекарите препоръчват на жените, които възнамерявате да имат деца в близко бъдеще, да се консултират с лекар много преди момента, за да има време да се отстранят евентуални проблеми.

Напиши коментар

Моля, въведете коментара си!
Моля, въведете вашето име