Областният управител на Добрич Красимир Кирилов изказва благодарност към лекари и медицински специалисти, както и към всички жители на област Добрич, които проявяват отговорност и дисциплина, съобщиха от пресцентъра на Областна администрация.

В края на миналата седмица е взета втора проба на последния от заболелите от коронавирус пациенти в област Добрич и резултатът е отрицателен, по информация на секретаря на Областния координационен щаб и директор на Регионална здравна инспекция – Добрич д-р Светла Ангелова. Общо от настъпване на пандемията 14 лица от областта бяха констатирани с положителни резултати от изследване за заразяване с коронавирус. Седем от заболелите бяха на домашно лечение, а другите седем – бяха настанени в Инфекциозно отделение на МБАЛ – Добрич. За оздравели пациентите се считат при доказани два отрицателни резултата с PCR тест на взети проби.

Д-р Св. Ангелова допълва, че от началото на месец май в областта няма проби с положителни резултати. Съгласно дадените указания от Министерство на здравеопазването, планирано се извършват изследвания на медицински лица и заетите в социалната сфера. До момента няма положителни резултати. С приоритет в здравеопазването са изследвани медицинските лица в Центъра за спешна медицинска помощ и филиалите му в областта. Продължава по график да се вземат проби и изпращат за изследване на работещите в социалната сфера – домове за възрастни хора, служители в структури, предлагащи услуги от резидентен тип. Други организирани по колективи пробонабирания и изследвания не са планирани и не се извършват. „Пандемията създаде редица проблеми и трудности за всеки, но само със сериозно отношение към проблема и с обединени усилия ще успеем да се справим и да продължим напред“, посочва Красимир Кирилов и допълва: „Трябва да се научим да живеем в условията на риск за здравето – нашето и на близките ни хора. Затова трябва да бъдем стриктни и да не пренебрегваме опасността от разпространение на заразата“.

Напиши коментар

Моля, въведете коментара си!
Моля, въведете вашето име