Над 150 млн. лв. са натрупаните дългове на предишни министри. Аз трябва да изпия горчивата чаша. Това заяви здравният министър Кирил Ананиев по врзме на парламентарния контрол в Народното събрание. Той преговарял с банките за оздравяване на финансовото състояние на болниците. Заради дълговете им тече 10% наказателна лихва.

Ананиев обяви и че на 15 юли ще представи здравно-осигурителния модел. Малко над 325 хиляди души са с непрекъснати здравноосигурителни права към 1 юли 2019. Ананиев посочи още, че 1354 са медицинските специалисти по здравни грижи на територията на областите Видин, Враца и Монтана. 19 лечебни заведения се грижат за болничната помощ на територията на областите.

„Няма нужда да се закриват отделения“, отсече Ананиев. Имало нужда да се стабилизират отделенията в болниците в трите области. Проблем бил кадровото обезпечаване. „С достатъчно на брой лекари и медицински сестри, акушерки и рехабилитатори може да се гарантира достъп на населението до здравеопазване“, посочи шефката на здравната комисия Даниела Дариткова.

ИЗТОЧНИКАгенция "Фокус"

Напиши коментар

Моля, въведете коментара си!
Моля, въведете вашето име