За 11 години средствата за държавни и общински болници са увеличени с 59%, а за частните – с 803%. Това каза управителят на НЗОК д-р Дечо Дечев в интервю за предаването „Седмицата“ по Дарик радио.

На въпрос дали са излишни частните болници, д-р Дечев коментира: „През 2007 г. на частните болници е платена дейност в размер на 78 млн. лв. На държавните и общински болници – 780 млн. лв. През 2018 г. за държавните болници са платени 1,2 млрд. лв., а на частните – 630 млн. лв. Средствата за държавни и общински болници са увеличени с 59%, а за частни – с 803%.“ Той посочи, че водещата причина, за да се създаде едно частно лечебно заведение, е то да печели. „Няма инвеститор, който да инвестира милиони в дейност, от която той ще губи. Ако някой си направи труда да види финансовите отчети на частните болници, ще види че оборотът им е не повече от 50% от НЗОК и 50% от кешови плащания. Масова практика е на всеки един, влезнал по Здравна каса, да се искат допълнителни плащания. А във финансовия отчет на общинската болница кешово плащане ако има, то в никакъв случай не е повече от 5% от общия обем на дейност. Т.е. оттук още има разделение“, посочи той.

Д-р Дечев заяви, че в България има над 3 млн. души, в които влизат хора с пенсии под 350 лв. на месец, безработни и определен етнос, които не могат да плащат допълнително. „На практика за тези хора трябва да съществуват болници, където те да могат да се лекуват. И тези хора не са контингентът на частните болници. И от там идва разликата – цялата социална функция се поема от един вид болници, а групата от пациенти, които могат да си доплащат, отиват в друг вид болници“, каза още той.

Управителят на НЗОК коментира, че частната болница може да избира дейности, по които да работи, а държавните и общинските работят по пакет от дейности. По думите му частните си избират точно тази пътека, която е печеливша. „Частните са подпомогнати и по лобита. Факт е и че всеки един собственик на частна болница си направи фирма и за търговия с лекарства и си ги купува от нея. Така че има много големи разлики, които водят до тези резултати“, заяви той.

Напиши коментар

Моля, въведете коментара си!
Моля, въведете вашето име