Болници изискват нерегламентирани плащания от пациенти, които освен задължителното здравно осигуряване, имат и допълнително. За това сигнализира д-р Мими Виткова, председател на Асоциацията на дружествата за доброволно здравно застраховане. Тя даде примери за това как родилка е платила два пъти избор на екип.
Опериран от Хидроцефалия пациент платил 892 лева за „час операционна зала“, по 7 лева за всяко измерване на кръвно налягане в болница „Токуда“. Тези услуги не би трябвало да се плащат от пациентите, а от Здравната каса, обясняват застрахователите.

Пациент платил 1600.00 лева за използване на „тъканно лепило“ по време на операция на показалец. В медицинската документация обаче не било отразено използването на подобен консуматив, а са вписани само „нерезобрбируеми конци“, разказа д-р Милена Касапова от „ФиХелт“.

За случаите са сезирани Здравната каса и Изпълнителна агенция „Медицински надзор“. Застрахователите съобщили за нередностите и на здравния министър Кирил Ананиев.

„Много сигнали с нарушения и дейности, които не трябва да се плащат от пациентите има“, потвърди здравният министър Кирил Ананиев, който откри новоремонтирано отделение в Онкологичната болница в София. По думите на министъра заради тези практики се предвижда да се засили контролът върху болниците в тази посока и да се изиска много повече от Изпълнителната агенция за медицински надзор.

ИЗТОЧНИКв. Труд

Напиши коментар

Моля, въведете коментара си!
Моля, въведете вашето име