Създаването на общ формат на медицинските досиета има за цел всеки пациент да бъде по-ефикасно лекуван, в която и да е страна от ЕС.

В случай на инцидент в чужбина, лекарите нямат достъп до медицинските ни данни, като например от какво сме боледували или какви алергии имаме. В много случаи, за да се направи консултация в чужбина е необходимо да се отиде на място в съответната болница, въпреки че това може да стане и електронно, ако лекарят има достъп до медицинското досие на пациента. С днешната препоръка към страните членки Европейската комисия предлага решение на тези проблеми. Това обяви българският еврокомисар Мария Габриел на пресконференция в Брюксел при представяне на препоръките, съобщават от Отдел „Преса и медии“ на Представителство на ЕК в България .

„Гражданите бяха много ясни – те искат да могат да контролират своите здравни данни. Над 80 процента от хората участвали в проведената обществена консултация, заявяват, че споделянето на здравни данни може да подобри лечението и превенцията на заболявания.“

В момента има различни стандарти на здравни досиета в страните членки. Европейската комисия насърчава работата по цифровизацията на електронните досиета в няколко приоритетни области – здравна документация на пациента, електронни рецепти, резултати от лабораторни анализи, резултати от образна диагностика и епикризи.

„Тези предложения отговарят на един логичен въпрос. След като гражданите могат да се движат свободно в рамките на Европейския съюз, не трябва ли техните здравни данни да се движат заедно с тях също. Водещото в нашия подход е поставянето на пациента в неговия център“, допълни комисар Габриел.

Тя уточни, че обменът на данни трябва да бъде съобразен с изискванията за кибер сигурност, с регламента за електронна идентификация и с регламента защита на личните данни. Важно е и здравните данни да бъдат изчерпателни, да подлежат на проверка – пациентът да знае кой е искал информация по неговото досие, както и да са достъпни 24 часа в денонощието. По този начин пациентите биха могли да получават навременно и по-висококачествено здравеопазване, когато пътуват в чужбина.

ИЗТОЧНИКАгенция "Фокус"

Напиши коментар

Моля, въведете коментара си!
Моля, въведете вашето име