5-те милиарда лева здравни вноски потъват в неизвършени дейности. Това каза за д-р Мими Виткова, председател на Асоциацията на лицензираните дружества за доброволно здравно осигуряване и бивш министър на здравеопазването. Тя допълни, че е сгрешена философията на структуриране на функцията на здравната система. Според нея има изработена система как лечебните заведения да си изкарват необходимите средства и начините са два – чрез утежняване на процедурите, за да се вземе по-високата цена или чрез вземането по всякакъв начин на пари от пациентите.

„ Преди 21 и няколко години на нас всички ни обещаваха и уверяваха, че ако сменим модела на финансиране в здравеопазването от бюджетен с осигурителен и ако направим всички лекари и всички лечебни заведения търговски дружества – от това ще бъдат доволни както пациентите, така и работещите в системата. Към днешна дата виждаме, че това не е така – тоест всички са недоволни“, допълни тя.

Д-р Мими Виткова уточни, че разходите за здравеопазване са увеличени в пъти в сравнение с бюджетния начин на финансиране, а ефективността от дейността на системата е с обратен знак. Тя допълни още, че здравните показатели не се подобряват, а достъпът на населението, особено на регионален принцип – е ограничен, поради изискваните доплащания и диспропорциите в наличие на здравни заведения и медицински специалисти. За нея проблемът е: какво правят политиците и защо си затварят очите пред тези едри факти.

ИЗТОЧНИКАгенция "Фокус"

Напиши коментар

Моля, въведете коментара си!
Моля, въведете вашето име