Трябва да се създаде скала, според която да се финансират болниците според извършената дейност. Това каза д-р Лъчезар Иванов, зам.-председател на парламентарната комисия по здравеопазване, по време на дебата „Управление на съвременното здравеопазване – предизвикателства и добри практики“.

По думите му вече има предложение за изграждането на такъв тип скала. „Трябва да се определи най-сложната операция и да бъде с висок коефициент. Това е във връзка с предложението на английската система. Това беше първата година, в която Касата се опита да направи оценка на лечебните заведения“, допълни той.

Д-р Лъчезар Иванов обърна внимание и на разликите в проблемите на софийските и общинските болници, като посочи, че за втория тип трябва да бъде направена преоценка на ролята им.

„Как те могат да участват в процеса на лечение. Кака тежестта да бъде насочена за всяка конкретна община. Когато персоналът на дадена хирургия излезе на протест и когато надникнем в отчетите, виждаме, че са направени не повече от 6-8 операции в месеца. Няма как възнаграждението да бъде еднакво с лечебни заведения, в които същият брой операции се правят за ден“, поясни той.

ИЗТОЧНИКАгенция "Фокус"

Напиши коментар

Моля, въведете коментара си!
Моля, въведете вашето име