Около 700 % е разликата между най-ниската и най-високата цена на лекарствата. Това каза управителят на НЗОК д-р Дечо Дечев по време на изслушването си за лекарствата в Комисията по здравеопазването, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Има вероятност и това, което трябва да се установи е следното: как се получава максималната ависока цена в една болница, на която тя фактурира, при положение, че доставчикът я получава от производителя на 85 % по-ниска цена, отколкото продуктът е регистриан? Ето това е нещо, което би трябвало да се провери. Също по закон НЗОК не може да изисква информация от търговци на едро и т.н., а само от нейни договорни партньори, които са по националния рамков договор. Това са изпълнители на медицински дейности. Така че нямаме основание и няма как да поискаме тази информация“, обясни д-р Дечо Дечев.

„Информацията постъпи от засегнат производител на лекарство, който установява че при пълно съвпадение на броя на опаковките, които той е отпуснал за продажба на касата, е има драстично разминаване между сумите, които е получил той и сумите, които е заплатила НЗОК. Приложи финансови документи за това, откъдето се вижда, че продава на всички на една и съща цена, в края на краищата болниците, които са получатели на тази стока, отчитат различни цени. Разликата е в порядъка на около 700 % между най-ниската и най-високата“, допълни д-р Дечев.

Управителят на НЗОК обърна внимание, че и петте регистрирани производители, присъстват с продукт с едно и също активно вещество, което е в една и съща форма, една и съща концентрация, т-е. всичко е абсолютно еднакво, абсолютно съвпадение в показание и противопоказание.

Той поясни, че днес са пристигнали две писма от засегнати лечебни заведения.„Чувстващите се засегнати твърдят, че това е продукт, който е едва ли не е с изтекъл срок на годност, с лошо качество. За пример казват, че те купуват от един от тези петте производители, за който смятат, че е с най-доброто качество и поради тази причина го продават на касата на най-висока цена. Сега за тяхно съжаление се оказва, че този производител, който определят като най-качествен продукт и затова е с по-висока цена, продава на най-ниската цена на други болници. Т.е. най-ниската постигната цена е 117 лв. и е постигната на договаряне по ЗОП в лечебни заведения, които са длъжни да провеждат такъв. В същото време се отчита от определени лечебни заведения изцяло частни на максимално възможната, която е регистрирана в позитивния лекарствен списък на цена 1063 лв.“, допълни още д-р Дечев.

ИЗТОЧНИКАгенция "Фокус"

Напиши коментар

Моля, въведете коментара си!
Моля, въведете вашето име