Не очаквам дигитално обучение през новата учебна година, каза още д-р Пенчев

„Вирусът протича по-леко и лично аз не очаквам да се наложи отново онлайн обучение на учениците. Макар все още да сме зависими от поведението на вируса, ние работим интензивно и в колаборация с Министерство на образованието и науката, за да се организира най-правилният начин на обучение“, заяви за БНР д-р Данчо Пенчев, директор на СРЗИ – София, който взе участие в 11-тия Конгрес на Югоизточно – Европейския Медицински Форум.
Хоспитализациите намаляват сериозно и към момента лечебната мрежа в София не е натоварена с болни със Covid-19. Най-напред болнити се поемат от Инфекциозна болница и инфекзиозните клиники, а след това към другите лечебни заведения.

Болниците са подготвени с лекарства и апаратура, разполагаме и с резерв, който може да се използва в случай на усложняване на ситуацията през есента „, каза още д-р Данчо Пенчев.

По думите му болниците имат готовност да поемат много положителни случаи при необходимост от хоспитализация. На този етап не се и налага разкриване на допълнителни легла за лечение в столичните болници.

„През последните години, в които се борим с епидемията, се научихме доста. Надяваме се пандемията вече да е в по-локални и в по-леки форми“, каза той. Д-р Пенчев обаче подчерта, че РЗИ-София е в готовност да реагира при евентуално усложняване на ситуацията.

„В България вече пристигнаха и новите ваксини, така че трябва да обърнем особено внимание на ваксинацията на рисковите групи“, заяви той. И добави:

„Адаптираните ваксини срещу подварианта „Омикрон ще се прилагат както в кабинетите на регионалните здравни инспекции, така и в кабинетите на личните лекари и в медицински центрове. Само в СРЗИ има 4 такива разкирити кабинети за вяаксиниране. През летния сезон обаче интересът беше много слаб.

Чакаме кратката характеристика на новите ваксини до седмица , за да се уточни дали тези ваксини ще се поставят именно като бустерна доза, за хора с пълен ваксинационен цикъл или при такива с по една или две дози. Но ще имаме достатъчно дози и от тях.

В обобщение мога да кажа, че към момента има достатъчно места за ваксинация на територията на София. Те са обявени на сайта на СРЗИ и при необходимост ще бъдат разкривани допълнителни кабинети с цел всеобхватност на населението, особено на рисковите групи. Надявам се през есенния период и апелирам всички, които се колебаят, да се ваксинират “, заяви д-р Пенчев по време на мащабния Конгрес на Югоизточно – Европейския Медицински Форум.

Напиши коментар

Моля, въведете коментара си!
Моля, въведете вашето име