Хигиенно-диетичен режим ще подготви имунната ни система за грипа. Това каза за предаването „Добър ден, България“ на Радио „Фокус“ д-р Гергана Николова, член на УС на Българския лекарски съюз. Грипните вируси още не са дошли, обясни тя, като отбеляза, че още е рано да се каже и кои ще бъдат фаворитите при грипните щамове през предстоящия есенно-зимен сезон.

„Не трябва да се пропуска проветряване на помещенията, по-голям престой на чист въздух, игра с децата на открито и разходки. Не бива да се стои цял ден в затворено помещение – това, което много обичаме като се приберем вкъщи е да седнем на дивана и да похапваме по-мазнички храни, да поливаме обилно с алкохол, да се пушат цигари в затворените помещения, да седим и да гледаме само в малкия екран без да има движение. Това са неща, които влияят в посока понижаване на имунната ни защита. Трябва да има движение, разходки, закаляване, да се ядат повече плодове и зеленчуци, да ограничим и снижим употребата на алкохола и при възможност да спрем цигарите“, поясни тя.

Д-р Гергана Николова каза още, че първите противогрипни ваксини вече са на пазара, а интересът към тях е висок. Програмата за безплатно ваксиниране на възрастни и на хора в риск ще продължи и тази година, увери тя. Във връзка с въведените противоепидемични мерки заради коронавируса, д-р Николова обясни, че лекарите приветстват всяко нещо, които повишава имунната защита.

Напиши коментар

Моля, въведете коментара си!
Моля, въведете вашето име