Нашите усилия при пациенти с тежки епилепсии са насочени към това те да бъдат успешно оперирани. Това каза доц. Петя Димова, невролог към Референтния център за функционална и епилептична хирургия в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ по време на брифинг за представяне на високотехнологично изследване, съчетаващо извършване на ЕЕГ по време на ядрено магнитен резонанс, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

„Това изследване е трудно за осъществяване, тъй като съчетава две основни изследвания, необходими за правилната диагноза и лечение на деца и принципно всички пациенти с тежки епилепсии. Електроенцефографията, с която се занимавам основно аз, е метод за май-добра разделителна способност и регистрация във времето на епилептичната активност, докато магнитният резонанс, с който се занимава доктор Пенков, е основният анатомичнодиагностичен метод, на който ние базираме нашите познания за това къде е локализирано епилептичното огнище“, обясни тя.

„Съчетавайки тези два коренно различни метода добива е информация, която е максимално точна и при най-трудните пациенти с огнищни епилепсии, при които или епилептичната активност е много обширна, или зоната е разположена много дълбоко, или няма корелация на данните от ЕЕГ, от магнитен резонанс, придобива е една информация“, каза още доц. Димова.

„Тъй като епилептичното огнище, изследвано по този начин води до промяна на оксигинацията в определена мозъчна област, което доказва, че именно там е епилептичната зона. А нашите усилия при пациенти с тежки епилепсии са насочени към това те да бъдат успешно оперирани. При тях лекарствата не помагат“, допълни тя.

ИЗТОЧНИКАгенция "Фокус"

Напиши коментар

Моля, въведете коментара си!
Моля, въведете вашето име