В случай на болничен престой здравноосигурените лица, които искат конкретни допълнителни услуги/консумативи, ще могат да доплащат, но при ясен регламент. Болниците, клиниките и кабинетите, които лекуват пациент по пътека, финансирана от НЗОК, ще трябва да предоставят съответните медицински услуги без да приемат плащания или доплащания. Това е заложено в проекто-промени в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина.

Всички дейности и услуги, които осигуреното лице може да поиска отделно, ще бъдат описани, както редът за тяхното получаване, в наредба на министъра на здравеопазването. „По този начин се спомага за разрешаването на дългогодишния проблем с нерегламентираните плащания на пациентите за оказваната им медицинска помощ в рамките на задължителното здравно осигуряване и свързаните с нея допълнителни услуги“. Това се посочва в мотивите към законодателните промени, които от днес -20 август, са обект на обществено обсъждане.

За да се гарантират правата на пациентите на навременна медицинска помощ, в закона се определя срок за извършване от НЗОК на експертиза при скъпоструващи лекарствени продукти. Освен това, с цел постигане на максимална прогнозност на бюджета на здравната каса, ще се събира информация за цените на медицинските изделия, които се доставят на българския пазар от трети страни. Информацията ще се предоставя на възложителните на обществени пръчки и до нея достъп ще има само Министерството на здравеопазването. Целта е да се формира държавна политика в областта на медицинските изделия.

Преценката за недостатъчност от определена болнична медицинска помощ ще се прави от Изпълнителна агенция „Медицински надзор“и ще се отразява и Националната здравна карта, предвиждат още промените. С това се цели обективност на преценката съобразно реалните потребности на населението от медицинска помощ.

ИЗТОЧНИКв. Труд

Напиши коментар

Моля, въведете коментара си!
Моля, въведете вашето име