Българските деца с урологични проблеми скоро ще бъдат лекувани с най-съвременни медицински средства, благодарение на плановете на УМБАЛСМ „Пирогов“ за закупуване нова модерна апаратура. Отделението по детска урология към болницата е единственото в страната, в което се лекуват деца със заболявания и травми на пикочната система, които представляват около 30% от всички вродени аномалии в детска възраст.

Проектът на „Пирогов“ планира закупуването на високоспециализирана камера за ендоскопска хирургия, която ще се използва при операции на малките пациенти с урологични проблеми. В момента подобна апаратура не е налична на територията на България. Така няма да се налага на българските семейства с деца с подобни заболявания да търсят лечение в чужбина. Ендоскопската хирургия е съвременна медицинска специалност, която позволява операциите да се извършват през малки отвори или през естествените отвори на човешкото тяло. По-този начин се намалява рискът от инфекции, пациентът чувства по-малка болка и се възстановява по-лесно.

Необходимите средства за закупуването на специализираната техника за Детската урология на „Пирогов“ вече се набират в рамките на дарителската кампания на Райфайзенбанк „Избери, за да помогнеш“. За 11-а поредна година инициативата подкрепя значими здравни, социални, образователни и екологични каузи. От 2009 г. досега кампанията е събрала близо 3 млн. лв. в подкрепа на над 250 проекта.

Всеки може да помогне за закупуването на модерната апаратура за Детската урология на „Пирогов“ чрез дарение през платформата izberi.rbb.bg. Там са представени и останалите проекти, включени в благотворителната кампания „Избери, за да помогнеш“ 2019.

ИЗТОЧНИКв. Труд

Напиши коментар

Моля, въведете коментара си!
Моля, въведете вашето име