Служители от Министерство на вътрешните работи, ДАНС и Министерство на външните работи са включени в оперативна работна група към здравното министерство, която следи всички въпроси, свързани с новия коронавирус (2019-nCov), разпространяващ се в Китай. Това съобщи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Той обясни, че това е четвъртият коронавирус, с който светът се сблъсква. Такива вируси идват от Азия, тъй като там средата е благоприятна за създаване на нови щамове и вируси.

„Рисковото при коронавируса е да се предава по-лесно от човек на човек. В момента това е доказано, но е трудно осъществимо. Такива случаи има при ежедневен, много близък контакт“, заяви главният държавен инспектор. По думите му смъртността засега е 10%, като има и 50 напълно излекувани и изписани.

Към момента няма данни за засегнати от вируса българи в Китай (общо 373 души), съобщиха от външно министерство. От посолство ни са в постоянен контакт с нашите сънародници в град Ухан. Няма данни за такива пациенти и на територията на България. Фолклорен ансамбъл „Пролет“ от Петрич, който трябваше да участва в китайския новогодишен карнавал в Пекин, се завърна вчера. Групата е в добро състояние, но ще бъде оставена под медицинско наблюдение за 14 дни.

„Поръчани са реактиви, които чакаме до седмица. Вирусологичното изследване за доказване на болест с коронавирус може да се докаже само при тежко болен човек“, обясни директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев. Той уточни, че всички епидемични мерки при коронавирус са същите като при грип – маски, дезинфектантни кърпички, спирт.

„Засега лечение за коронавирусите няма. Те са може би най-честите през зимния период. Опасни са вирусите и бактериите, които живеят при животните и се прехвърлят към хората чрез мутация“, допълни проф. Кантарджиев. По отношение на грипа у нас здравните експерти посочиха, че заболяваемостта е достигна 227 на всеки 10 хиляди души. „1/3 от областите в България са в грипна епидемия“, каза доц. Кунчев и уточни, че у нас циркулират два щама, като новият H3N2 „Канзас“ преобладава над H1N1, известен като „свински грип“.

ИЗТОЧНИКв. Труд

Напиши коментар

Моля, въведете коментара си!
Моля, въведете вашето име