Горещата телефонна линия 0800 14 515 е безплатна за пациенти с хронични заболявания и се обслужва безвъзмездно от лекари. Това каза за предаването „Добър ден, България“ на Радио „Фокус“ Виктор Паскалев, зам.-председател на Националната пациентска организация. Той обясни, че идеята е да се предостави достъп до различни видове здравни специалисти всеки делничен ден от 9.00 до 18.00 часа. Паскалев обърна внимание, че лекарите консултират, но не назначават терапия. Възможен е също виртуален преглед в т.нар. виртуална стая. Хроничните заболявания са индивидуални и затова е редно да се разглеждат като такива от различните специалисти. Това е и една от целите за създаването на горещата телефонна линия, обясни той.

„Този телефон назря от обажданията, които получаваме. Предстои втори етап от пандемията. Трябва да се научим, както при много други заболявания, да живеем в условия на инфекции и пандемии. Едва ли въпросът ще бъде решен скоро. Може би ще съжителстваме с Covid-19 по-продължително от очакваното“, коментира той.

Виктор Паскалев обясни, че българската медицина е „замръзнала в средата миналия век“ по отношение на интернет и телефонни консултации. Съществуват и правни проблеми, които пречат за създаването на такива, каза още той. В тази връзка се работи за подготвяне на пакет от дейности за улеснение на дигиталното здравеопазване и гарантирането на здравните грижи дистанционно, като това включва и дистанционната рецепта, уточни той. Националната пациентска организация работи в синхрон с Националния оперативен щаб, Министерството на здравеопазването и с Българския лекарски съюз, каза още Паскалев.

ИЗТОЧНИКАгенция "Фокус"

Напиши коментар

Моля, въведете коментара си!
Моля, въведете вашето име