„Проблемите в българското здравеопазване се задълбочиха сериозно през последните години. Има кадрова криза, има криза на доверието на самите професионалисти към системата – не само нацията не е удовлетворена от медицинските грижи, които получава, но и хората, които са ангажирани с даването на тези грижи, не се чувстват комфортно и израз на това са протестите на специалистите. Всичко това, заедно с изтичането на младите специалисти от страната, не от вчера“. Това заяви проф. Георги Михайлов, народен представител от ПГ „БСП за България, пред БСТВ, съобщиха от пресцентъра на БСП.

Като основни проблеми на здравната система той посочи начина, по който тя се финансира и начина, по който се отчита тази система чрез клинични пътеки и търговски дружества. Според него средствата в системата биват манипулирани по начин, по който се обогатяват едни и системата се поставя на изпитание като цяло – в нея не могат да се впишат повечето лечебни заведения, освен тези, които карат своите пациенти да си платят всичко до стотинка, което касата не финансира – т.е. те са платени. „Това се вижда и в твърденията на сегашния управител на НЗОК, който тези дни каза съвсем откровено, че това е най-десният възможен модел на здравеопазването. Но ние не сме най-вдясно от редицата по доходи, по възможности на нацията, по БВП на глава на населението“, каза проф. Михайлов.

Той каза още, че е необходима тежка реформа, но тя е наложителна да се направи сега и посочи, че вече 3 години подред се гласува структурата на един бюджет, който се увеличава, но той не носи удовлетворение. Според него изказването на здравния министър, че ще има реформа през 2021 г. е проява на политическа неудачност, тъй като това е година на парламентарни избори и никоя политическа сила не би си позволила тогава да прави реформи.

Според народния представител на левицата намесата на министър-председателя във временното отстраняване на директорите на болниците не е правилна. „На всеки е ясно, че ръчно управление на държавата не може да се осъществява. Тя е една многоетажна, много сложна структура и всяка хвърлена непремерена фраза може да се върне като бумеранг. Не е работа на премиера да решава кой трябва да бъде отстранен, а е работа на принципала, на министерството на здравеопазването да създаде такава организация, каквато явно няма. Ние в момента сме в една сага на съдебни битки между различни институции дали може да се мисли за строителство на детската болница 30 – 40 години след началото на нейния строеж. Националната педиатрична болница, в сегашния си вид, няма изобщо възможността на реанимацията на Пирогов“, каза още проф. Михайлов.

Според него системата не е подготвена и липсва цялостно решение за здравеопазването. Всичко това той си обяснява със съществуване на сериозни интереси зад здравния министър, които оказват натиск системата да не помръдне в посока на позитивна промяна.

ИЗТОЧНИКАгенция "Фокус"

Напиши коментар

Моля, въведете коментара си!
Моля, въведете вашето име