Съдовите хирурзи на УМБАЛ „Света Екатерина“, ръководени от завеждащия клиниката проф. Тодор Захариев, успешно отстраниха изключително рядко срещан васкуларизиран тумор, съобщиха от лечебното заведение. Според данни на Клиниката по ендокринология и болести на обмяната на Института по ендокринология досега у нас са регистрирани 6-7 случая на подобен тумор.

В продължение на 7 години 32-годишният пациент Н.Й. страда от рядка форма на разстройство в обмяната на фосфора, водещо до тежка клинична изява на рахит и чернодробна стеатоза. След прецизни и целенасочени диагностични и лечебни процедури колективът на Клиниката по ендокринология и болести на обмяната, УСБАЛЕ „Акад. Иван Пенчев“, успява точно да определи причината за клиничната изява на рахит и чернодробна стеатоза, причинени от рядък богато кръвоснабден (васкуларизиран) тумор, ангажиращ феморалните артерия и вена на десния крак.

Определяйки точно рядката причина на заболяването, специалистите насочват пациента за оперативно отстраняване на тумора към Клиниката по съдова и ендоваскуларна хирургия на УМБАЛ „Света Екатерина“, която е известна с най-голям клиничен опит в отстраняването на доброкачествени и злокачествени тумори, ангажиращи големите кръвоносни съдове.

По думите на проф. Захариев хирургичната интервенция протича гладко, без усложнения, пациентът се възстановява бързо и в планов порядък, след което ще бъде пренасочен обратно към Клиниката по ендокринология и болести на обмяната за дефинитивно приключване на лечението.

ИЗТОЧНИКАгенция "Фокус"

Напиши коментар

Моля, въведете коментара си!
Моля, въведете вашето име