От днес в УМБАЛ – Бургас започва работа оторизираната лаборатория за изследване на коронавирус. Това стана ясно след проведеното заседание на Общинския кризисен щаб за борба с разпространението на COVID-19. Според кмета Димитър Николов утре сутрин доц. Цветан Велинов ще направи първите проби, с които да покаже на специалистите цялата методика и по този начин да съдейства за по-ефективната работа на цялата лаборатория.

„Вече започна доставката на дезинфекционни материали за търговските вериги в Бургас. Те ще бъдат поставени в 44 големи търговски хранителни обекта, 110 малки такива, всички здравни заведения, медицински центрове, както и на някои публични места, където има струпвания на хора. Започва график по дезинфекция на улиците с хлорен разтвор от почистващата фирма. Допълнително, търсим съдействие от Пожарна безопасност, за да се справим в по-кратки срокове“, посочи още кметът Димитър Николов. Той допълни, че активно се работи и по системата за патронажна грижа за хората, поставени под домашна карантина.

„Активно работи системата за патронажната грижа за хората, които са под домашна карантина. Увеличава се ежедневно броят на тези лица. Разбираемо е, защото от вчера има нов, по-голям списък с рисковите държави. Тези лица, които влизат през зелена и въздушна граница, се предават на РЗИ – Бургас. Своевременно, екипът между РЗИ, ОДМВР и Община Бургас работи по обезпечаването им с различни хранителни продукти и лекарства. Горещите телефони отговарят на всички въпроси. Добавихме към този екип и такъв на НОИ, тъй като се разшири обхвата на задаваните въпроси“, каза още Димитър Николов.

Напиши коментар

Моля, въведете коментара си!
Моля, въведете вашето име