В България липсват програми за психично болните, напускащи лечебните заведения и тогава нещата зависят от инициативността на близките. Това каза ръководителят на Катедрата по психиатрия и клинична психология към Медицински университет – Варна и началник на специализирана Клиника в УМБАЛ „Св. Марина“, проф. д-р Христо Кожухаров. Той обясни, че един от основните проблеми на институционализираното лечение на психично болните в България, е липсата на подходящи програми за адаптация след тяхното напускане на болничните условия. Поради това много от тях отново попадат в системата малко след напускането им и прекарват по-голяма част от живота си в медицински звена.

„Заплаща се единствено стационарното лечение от една страна и от друга страна прегледи, които са по Здравна каса или амбулаторни прегледи при психиатри. Дневни центрове, места, където да се събират психично болните, болници за по-дълго лечение, почти няма. Това е проблема“, посочи професорът. Той съобщи, че клиниката в университетската болница „Св. Марина“ във Варна разполага със 150 легла за психично болни, като капацитета е запълнен. „Варна е пример за това как всичко е на едно място – говорим за стационарно лечение. Всичко е при нас в Света Марина, където има 4 клиники. Има детска психиатрия, има възрастова, има дневен стационар, зависи. Други градове не е така т.е. има алтернативи. А ние обхващаме освен Варна и пациенти, които са от окръга, пък и не само“, каза още специалистът. По думите му, психиатрията не е сред най-атрактивните специалности за младите хора, но във Варна няма липса на кадри. Той допълни, че в областта в момента практикуват около 30 психиатъра, които работят в болници и частни практики.

„Да, определено психиатрията не е от специалностите, които са по презумция най-атрактивни, примерно, като специалности, които са свързани с козметични, възстановителни дейности, но от друга страна е интересна специалност. Има някаква тайнственост около нея, която не е задължително негативна. Нашата роля е да я промотираме като такава, че има много неизследвани области, има много бели петна. И да въвлечем младите специалисти да запълнят тези бели петна, да напишат новата книга“, каза още проф. Кожухаров.

Напиши коментар

Моля, въведете коментара си!
Моля, въведете вашето име