В половин Европа, основно в западната й част, ваксинациите не са задължителни. И противно на насадения стереотип, там, където има либерален режим, не са и изискуеми при постъпване в градина или училище. А най-удивителното е, че въпреки либералния режим в много от страните, където родителите имат право на избор, имунизационнсуго покритие е по-високо, отколкото у нас например, факт е обаче, че в редица страни обмислят или са предприели промени за затягане на режима от по-либерален към рестриктивен заради спада на покритието с ваксини и появата на епидемии в последните години, най-вече от морбили.

Имунизациите са задължителни основно в страните от Източна и Централна Европа, плюс Франция и Италия. В Германия, Испания, Великобритания и скандинавските страни са въпрос на избор на родителите. Интересното е, че право на избор дават и Румъния, и Гърция.

Наскоро във Франция бяха въведени промени, според които децата, родени след 1 януари 2018 г, задължително трябва да имат 11 ваксини, а преди това законът изискваше от родителите само 3 – срещу дифтерия, тетанус и полиомиелит. Новите ваксини са за коклюш, морбили, заушка, рубеола, хепатит Б, хемофилус инфлуенце. пневмококи и менингококи. Родителите, които откажат да ваксинират децата си, могат да лежат до 6 месеца в затвора и да платят глоба до 3750 евро, а също така неимунизираните деца нямат право на достъп до ясли, градини и училище. Първите задължителни ваксини са на 2-месечна възраст.

От 2017 г. в Италия е в сила закон, според който има 10 задължителни ваксини. Преди това те са били 4, но страната минава на по-рестриктивен режим след епидемия от морбили, която засяга над 4000 души. Сега там задължителните ваксини са тетанус, полиомиелит, хепатит Б, дифтерия, коклюш, хемофилус инфлуенце, морбили, заушка, рубеола и варицела, като първият прием е на 2-3 месеца. Изключения се правят само по медицински причини. Глобата за липса на имунизация е 500 евро, а също децата не могат да ходят на ясла, градина и училище. Лекарите, които издадат фалшиво удостоверение за наличие на медицински противопоказания за имунизации, могат да загубят разрешителното си за практикуване на професията.

Първите данни и за двете страни след промените сочат, че нивото на покритие на ваксините расте. Франция, която е известна като една от страните с най-високо недоверие във ваксините, бележи ръст с 36% на имунизираните против менингококи – от 39 на сто до 75 на сто. В резултат случаите на менингит при новородени падат от 17 годишно в предните години на 4 през 2018 г. В Италия нивото на ваксинирани против морбили скача от 82 на 94% при децата на две години. Прието е, че колективен имунитет, който пази от появата на епидемия, има при поне 95 на сто покритие със съответната ваксина.

Германия Там ваксините са доброволни, няма и изискване за наличие на имунизации при постъпване на дете в ясла, градина, училище и университет. Препоръчителни са ваксините срещу ротавирус, тетанус, дифтерия, коклюш, хемуфилус инфлуенце, полиомиелит, хепатит Б, пневмококи, менингококи, морбили, заушки, рубеола, варицела Страната обаче е на път да направи ваксинацията срещу морбили задължителна, тъй като случаите са се утроили в последните години. За целта от март догодина ще се въведе глоба от 2500 евро за липса на ваксина и недопускане на неимунизирани деца в градини и училища. Въпреки доброволния характер на имунизациите 93 на сто от хората в Германия са ваксинирани.

Заради скорошната поява на изчезналите от Великобритания морбили, там също започна дебат дали ваксината не трябва да стане задължителна. Засега обаче решение няма, нито пък съгласие доколко това ще осигури по-високо имунизационно покритие. То е паднало до около 90 на сто, което се смята рисково за поява на епидемии. Иначе на Острова няма задължителни ваксини, за сметка на това препоръчителните до навършване на 6 месеца са цели 30.

Един от доводите в Англия против задължителните ваксини е, че в скандинавските страни родителите имат избор, а имунизационното покритие е изключително високо. За морбили например покритието е 95% в Дания, 96% във Финландия и Норвегия и 97% в Швеция, въпреки че нищо не задължава родителите да го правят. Набляга се на кампании и съвети от страна на властите и медиите, или както обича да казва българският главен държавен здравен инспектор Ангел Кунчев: „Когато питахме как са постигнали толкова високо ниво на доброволни имунизации срещу грип във Финландия, ни обясниха, че просто министърът препоръчал ваксината по телевизията“.

На Изток В Румъния ваксините също не са задължителни. Страната се прочу с най-високия брой заразени с морбили при епидемията в Европа през 2016 и 2017 г. – с над 6600 потвърдени случая, от които 29 завършили фатално. Това доведе до опити на правителството да промени режима, но срещна отпор и ваксините останаха доброволни въпреки натиска и от страна на ЕС. Данните на Световната здравна организация за страната са, че покритието с ваксини против морбили е 90 на сто през 2018 г, но предишните две години, когато имаше и най-много заразени, то е било едва 86 на сто, което значи, че за разлика от северните страни съседката ни не може да разчита на волята на родителите за постигане на добро имунизационно покритие.

Дори в Гърция, където също няма задължителни ваксини, покритието при морбили е 97 на сто, което обаче не попречи и там да се появи бум на болестта. В Полша има 10 задължителни ваксини, в Унгария – 11. В Унгария почти всички се водят имунизирани, тъй като лекарите им дават фалшиви удостоверения и почти никой не плаща задължителната глоба за липса на ваксини. Въпреки това според данните на СЗО едва 87 на сто е покритието с ваксина срещу полиомиелит в Полша. В Унгария е 99%. Таткова е при морбили в Унгария, а в Полша – едва 93 на сто. България У нас задължителните ваксини са 10, а покритието с тях е под нужното за колективен имунитет. При морбили то е 93 на сто за 2018 г. Макар, както и в останалата част от света, и тук анти-ваксърите да са доста шумни, те реално формират малка част от неваксинираните – смята се, че са между 0.5 и 1% от всички родители. Огромната част от неимунизираните деца са роми, които или нямат личен лекар, или не са ваксинирани поради ниска здравна култура на родителите, факт е също, че когато у нас отново се появи морбили – в началото на тази година, здравните власти реагираха бързо, успяха да имунизират хиляди ромски деца и да ограничат разпространението на болестта.

В България е воден и дебатът може ли ваксините да станат препоръчителни, но засега подобна промяна не се предвижда, защото се смята, че ще доведе до спад в имунизациите. А и при липсващото доверие в здравната система и институциите не това е най-належащият въпрос.

ИЗТОЧНИКв. Сега

Напиши коментар

Моля, въведете коментара си!
Моля, въведете вашето име