Тялото ни използва витамин Д, за да абсорбира минерали като калций и фосфор, което прави зъбите и костите ни здрави. Това е мастноразтворимо съединение, съставено от витамин Д1, Д2 и ДЗ. Но слънчевият витамин поддържа мускулите, нервите и имунната система. Ниските нива на витамин Д са предпоставка за проява на редица болести, сред които псориазис, хипертония, бъбречна недостатъчност, артрит, непоносимост към глутен, туберкулоза, болест на Алцхаймер, болест на Паркинсон, деменция, депресия и пр.

Основният източник на витамин Д е слънчевата светлина, но не са за пренебрегване и консумацията на яйца, тлъста риба, мляко и зърнени храни. Все пак напоследък все по-чести са случаите, в които се установява, че хората не получават достатъчно витамин Д. Замърсяването на въздуха може да намали слънчевото въздействие, което води също до ниски нива на витамин Д.

Преди човек да си направи изследване за нивата на витамин Д в тялото, може да види някои признаци на недостига му. Например раните, особено от изгаряния, не зарастват толкова бързо при хора с ниски нива на витамин.

Развитието на остеопороза също е знак за недостатъчен прием на витамин Д. Болестта на чупливите кости засяга 1/3 от жените на 60-70 г. и 2/3 от жените над 80 г. Недостатъчното количество витамин Д затруднява тялото да използва пълноценно минералите, от които се нуждае, за да поддържа костите силни.

Хората, които имат болка и слабост в мускулите и костите, често нямат достатъчно витамин Д. Особено при възрастните хора слабите мускули могат да повишат шансовете им да паднат и да счупят кост.

При децата недостигът на витамин Д води до рахит. Често майчината кърма не съдържа достатъчно витамин Д, освен, ако майката не приема добавка. Затова рахитът се случва най-често при кърмени деца. Според експерти кърмачетата се нуждаят от допълнителни 400 единици витамин Д на ден.

В зряла възраст недостигът на витамин Д може да доведе до т.нар. омекотяване на костите – остеомалация – костно заболяване, при което има нарушения в минерализацията на костната тъкан и костите губят своята устойчивост.

Напоследък има доказателства, че нивата на витамин Д може да окажат влияние върху диабета (тип 1 и 2), високото кръвно налягане, множествена склероза и някои видове рак.

Човешкото тяло се нуждае от мазнини, за да използва витамин Д. Възпалителната болест на червата (IBD) и други състояния, които засягат червата (като целиакия и муковисцидоза) затрудняват усвояването на тази мазнина. Това може да означава, че човек се нуждае от повече витамин Д. Хората със стомашен байпас (вид операция, която премахва част от стомаха или червата или и двете), може по-трудно да усвояват някои хранителни вещества, включително витамин В12, мед, цинк, калций и витамин Д.

Хора, които страдат от затлъстяване са по-склонни да бъдат с по-ниски нива на слънчевия витамин. В тези случаи допълнителните мазнини под кожата може да променят начина, по който витаминът влиза в кръвта, обясняват в медицинския сайт webmd.com.

Нещата може да имат и друга страна – при предозиране на витамин Д човек проявява умора и раздразнителност, главоболие, неясен говор, високи нива на калций в кръвта (хиперкалциемия). Затова е най-добре да се направи изследване, а лекар да помогне за избора на лечение.

Напиши коментар

Моля, въведете коментара си!
Моля, въведете вашето име