Необходимо е държавата да финансира закупуването на медицински хеликоптери, защото нуждата от тях нараства. Това каза  Владимир Христовски, инициатор на петицията, внесена в Президентството, относно закупуването на 4 медицински хеликоптера. Той обясни, че предстои внaсянето в Министерството на здравеопазването и в Народното събрание. Христовски уточни, че към този момент България разполага с 6 площадки за хеликоптери, но няма машини, които да кацат на тях.

„Нуждата от такъв вид помощ по въздух е наложителна и се увеличава. Вие сама казахте за случая в Стара Планина. Ако имахме такъв хеликоптер там можеше да се вдигне машината и още първия ден да се направи обход, за да се потърсят хората. Тогава щеше да има по-голям шанс за спасение“, допълни той.

Владимир Христовски каза още, че моделът с наемане на хеликоптери от частни не работи, защото предвидената издръжка е била от планинските застраховки на туристите.

„За съжаление българинът няма такава застрахователна култура, да не кажа, че много от работата на Планинската спасителна служба по издирване на хора в планините са минавали безплатно, тъй като повечето от инцидентите са били с хора, които нямат застраховки“, уточни той.

ИЗТОЧНИКАгенция "Фокус"

Напиши коментар

Моля, въведете коментара си!
Моля, въведете вашето име