Медицински сестри от областта ще вземат участие в националния протест, който се организира днес в София. Това каза  Диана Богомилова, председател на регионалното дружество на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи в МБАЛ „Света Петка“.

Тя посочи, че групата на видинските медицински сестри не е голяма. „Голяма част от хората ни са в отпуск, а и трябва да си признаем – умориха се много от нас, защото виждат, че нищо не се прави. Фишовете със заплатите ни са същите, няма никакво подобрение“, заяви Диана Богомилова. Тя обясни, че исканията остават същите – повишаване на заплатите, въвеждане на медицински стандарти за работата на сестрите. „Сега една медицинска сестра обслужва три пъти повече пациенти в сравнение с предишни години. Това е огромно натоварване и не е в полза на пациентите“, каза Богомилова.

Тя допълни, че исканията са свързани и с повишаване заплащането на нощния труд. „Нашите заплати са между 580 лв. и 610 лв., чисто колежки от отделенията взимат 480 лв. Това отблъсква младите кадри от професията, работят предимно сестри над 50 години във видинската болница, а това е тревожна тенденция“, каза Богомилова.

Напиши коментар

Моля, въведете коментара си!
Моля, въведете вашето име