Български екип е много близо до откриване на лекарство за лечение на коронавируса, обяви днес здравният министър Кирил Ананиев. Става дума за медикамента „Ивермектин“, който по думите на изпълнителния директор на Агенцията по лекарства маг.фарм. Богдан Кирилов от десетки години се използва при различни инфекции, предизвикани от паразити. В момента се провежда клиничното му изпитване, а в края на месеца , след извършени анализи, ще бъде оповестена по-подробна информация. Клиничното изследване е започнало през май, до момента в него са участвали 30 пациенти и се извършва в 9 болници.

„В едното рамо пациентите получават от лекарствения продукт, а в другото плацебо, както при стандартните клинични изпитвания“, уточни Кирилов.

Друга новина от пресконференцията беше, че извънредната епидемична обстановка в страната ще бъде удължена до края на месеца. По думите на здравния министър стъпката се предприема, за да може той да запази възможността си да издава заповеди в зависимост от развитието на епидемичната ситуация. „Така ще можем да създадем условия за намаляване на нивото на разпространение на коронавируса“, уточни той.

Ще бъде засилен и контролът за спазване на досегашните противоепидемични мерки в цялата страна. Здравният министър ще издаде и нова заповед, в която ще бъдат определени страните, чиито граждани ще могат да влизат в България, както и тези, които ще могат да влязат, но ще бъдат под 14-дневна карантина.

Ананиев предупреди, че при влошаване на епидемичната картина, стадионите могат да бъдат отново затворени за публика. „Имаме информация за 15 души от целия екип на Черно море, че са положителни за COVID-19. Първата информация дойде вчера по обяд за 5 футболисти , за треньора и масажиста. След това привечер получихме информация за още 8 човека. Има четирима човека и от Царско село. Единият е играл на терена, а другите не са влезли“, посочи той.

В началото на брифинга главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев уточни, че лица, които дават пресконференция или са говорители, не са длъжни да носят маска по време на изявите си.

Председателят на Националния оперативен щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски пък коментира, че въпреки това, че Световната здравна организация прекрати изпитанията на хидроксихлорохин, това не означава, че лекарството е изцяло отхвърлено като годно за лечение на коронавирусната инфекция.

Проф. Тодор Кантарджиев уточни, че засега има наблюдения, но не медицински доказателства, че коронавирусът е станал по-слаб.

Напиши коментар

Моля, въведете коментара си!
Моля, въведете вашето име