От организацията са силно обезпокоени от решението на сливенския административен съд, че спирането на неваксинираното дете на свещеник Евгений Янакиев е дискриминация. Това съдебно решение е прецедент и на Балканите, и в страните от Западна Европа, се казва в позиция на съюза до медиите.

Съсловната организация смята, че решението не отчита обществения интерес и противоречи на редица международни актове. Нещо повече, решението поставя в риск общественото здраве и дава превес на личния пред обществения интерес.

БЛС припомня, че по данни на държавният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев между половин и един процент от децата не могат да бъдат имунизирани поради различни причини: вродени заболявания, алергични състояния и други, които не позволяват провеждането на ваксинопрофилактика. За тях единственият начин да бъдат предпазени е да им бъде осигурена среда от имунизирани, в която няма как причинителят да стигне до тях – т. нар. „колективен имунитет“. За да бъде той осъществен е необходимо имунизационно покритие от 95 – 96%.

Напиши коментар

Моля, въведете коментара си!
Моля, въведете вашето име