Количества от лекарството „Ремдесивир“ получиха регионалните здравни инспекции в София-град, София област, Благоевград, Перник и Кюстендил. В посочения от държавата дистрибутор на лекарствени продукти БулБио – НЦЗПБ днес са пристигнали 2593 флакона от лекарствения продукт Veklury (ремдесивир). Медикаментът се използва при лечение на среднотежки и тежки пациенти с доказана коронавирусна инфекция.

По време на разпределянето на лекарството присъстваха заместник-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков, началникът на Военномедицинска академия генерал-майор професор д-р Венцислав Мутафчийски, директорът на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ проф. д-р Асен Балтов и на УМБАЛ „Александровска“ проф. д-р Борис Богов Александровска.

Заместник-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков посочи, че се очаква да получаваме по 6 000 флакона от лекарството всеки месец до март. Той обясни, че пристигналите днес 2593 флакона могат да покрият лечението на 260 човека в интензивното отделение.

„Това е първата доставка по договора, който има България, за което правителството осигури над 21 милиона лева. Тази доставка специално е за 2 милиона и 100 хиляди лева, която имаме в момента. Тя е пропорционално разпределена така, че да може спокойно да покрие нуждите в рамките на 25 дни“, посочи още той. Заместник-министърът на здравеопазването обясни и при кои пациенти не се препоръчва използването на „Ремдесивир“. „Не се използва при леки пациенти или такива, които са в много тежко състояние на цитокинова буря, там има проблеми, това са среднотежки пациенти”, обясни Пенков. „Отделно и курсът на лечение е ясен – това са два флакона на първия ден с последващо лечение по един флакон венозно в следващите дни“, допълни той. Д-р Пенков посочи, че доставката, която очакват през ноември, ще бъде два пъти и половина по-голяма от октомврийската. Бойко Пенков заяви, че медикаментът съкращава с 4 до 5 дена болничния престой и прави малко по-леко протичането на заболяването.

Началникът на Военномедицинска академия (ВМА) и председател на Националния оперативен щаб генерал-майор проф. Венцислав Мутафчийски обясни, че първоначално от „Ремдесивир“ ще бъде използвано от тежко болни, които са в интензивното отделение. „Естествено, че не може абсолютно всички хора да се възползват от „Ремдесивир“, най-малкото заради ограниченото му количество, пък и не е необходимо при пациенти, които са със слабо изявени симптоми, които са подходящи за домашно лечение“, посочи още той. Относно това, дали ще стигнат новите доставки, той заяви: „Никога не стигат някои неща, но за тежко болните това ни дава спокойствие в близките дни да посрещнем следващата пратка“.

„Противопоказанията са доста дискутирана тема, но отново може да се каже със сигурност, че алергичните реакции са абсолютно противопоказание за прилагането на този препарат“, коментира още началникът на ВМА.

Напиши коментар

Моля, въведете коментара си!
Моля, въведете вашето име