За втора поредна седмица здравните власти отчетоха положителни резултати от противоепидемичните мерки. По думите на здравния министър проф. д-р Костадин Ангелов това рефлектира и върху това заетостта на болничните легла, като на национална база за неусложнени пациенти тя е 32%, а на интензивните – 44%. За 14-дневния отчетен период се отчита заболяемост приблизително 150 на 100 000 човека. За последната седмица излекуваните са почти 3 пъти повече от новозаразените.

„В момента 3 681 български граждани са настанени в лечебни заведения, като 348 от тях в интензивни структури. 3 094 са излекувани. 143 642 е общият брой на излекуваните. 70 са починали. 8 349 е общият брой на починалите. 72 години е средната възраст на починалите“, добави здравният министър. По думите му броят на желаещите да се ваксинират медици нараства.

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев посочи, че след като през ноември за няколко седмици оглавявахме класациите по заболяемост, сега сме на 27-о място сред страните от ЕС и Европейското икономическо пространство и на 6-о място на Балканския полуостров.
„По отношение на смъртността, която е 13,7 на 100 000, заемаме девето място за ЕС и Европейското икономическо пространство. Вътре в страната значително намаляха разликите между регионите. И сега има между най-ниската в Разград, която е 75 на 100 000 и най-високата във Враца, която е 240 на 100 000. Разликата е около 3 пъти. С най-ниски показатели са Разград, Търговище, Кърджали, Смолян, Благоевград и Пазарджик. С най-висока са Враца, Варна, Плевен, Перник, Русе и Кюстендил“, отчете доц. Кунчев.

Началникът на Военномедицинска академия (ВМА) и председател на Националния оперативен щаб генерал-майор проф. Венцислав Мутафчийски посочи, че новините са чудесни, но предупреди да не се отпускаме. По думите му трябва внимателно да се следи развитието на епидемичната обстановка най-вече във Великобритания и Чехия заради т.нар. „нов щам“ на COVID-19.

По време на работно съвещание в Министерски съвет премиерът Бойко Борисов обяви, че добрата тенденция позволява от понеделник да бъдат възстановени плановите операции.

„Българското образование и здравеопазване са двата стълба, на които държим изключително много и затова мерките, които започваме да разхлабваме, са в тези посоки. Следващата седмица това, което ще бъде факт с моя заповед, ще бъде възстановяване на част от практическо обучение в училище: часовете в системата на средното образование и във висшите училища само на тези практики, които не могат да се проведат в електронна среда. По отношение на други мерки, които обсъждахме и ще фигурират в утрешната ми заповед, ще бъде възстановяването на плановия прием и плановата оперативна дейност, като задължително ще изкисваме за постъпването в лечебно заведение наличието на отрицателен антигенен тест, извършен в лечебното заведение, безплатен за всеки български гражданин“, посочи от своя страна здравният министър Костадин Ангелов.

Напиши коментар

Моля, въведете коментара си!
Моля, въведете вашето име