Само 2% от възрастните хора се ваксинират, докато средният показател при европейците е 43% България е регистрирала най-висок дял на хора, болни от грип, сред европейските страни, сочи анализ на Евростат, цитиран от БТА.

През 2016 г. у нас болните от респираторни заболявания са били близо 3000 на 100 хиляди души население, при най-ниски показатели за Португалия и Гърция – по около 500 случая на 100 хил. души.

Пак според данните на Евростат у нас през 2016 г. от болести на дихателната система са починали близо 4500 души, което е около 4% от общата смъртност в страната (107 хиляди души). Едва около 2 процента от българите над 65-годишна възраст са се ваксинирали срещу грип, сочат данните. Средният показател на европейците в тази възрастова категория, които са взели предпазни мерки срещу грипа, е бил 43 на сто. Най-висок дял починали възрастни хора у нас вследствие на дихателни заболявания са били именно хората на възраст над 65 г. – 244 души на 100 хил. души население. За хората под 65-годишна възраст данните са в пъти по-малко – 16 починали от болести на дихателната система на 100 хиляди човека. Според последни актуални данни на Националния център по обществено здраве и анализи тенденцията българите да не се ваксинират срещу грип върви изцяло в негативен план.

Само за първите 6 месеца на тази година у нас са се ваксинирали срещу грип едва около 1000 души. Ако се приеме, че тази тенденция ще се запази до края на годината, то броят на ваксиниралите се българи срещу грип би паднал до 0,02 процента, което е изключително негативно явление, посочват в анализа си от Евростат. Най-много възрастни европейци над 65 г., които са се ваксинирали срещу грип през 2016 г., са отчетени във Великобритания – 70 процента. Следват: Холандия – 68 на сто, Италия и Германия – 60 на сто, Белгия, Испания и Ирландия – 58 на сто, и др.

Най-нисък дял на хората, които са взели предпазни мерки срещу грипа с ваксини, е регистриран в България – 2 на сто, Латвия, Естония и Гърция – по около 4 процента и др. При съседите ни ситуацията с ваксини срещу грип при възрастните е следната: в Македония – 6%, в Турция – 7%, в Румъния – 8%, и в Сърбия -11% от хората над 65 г. са се ваксинирали срещу грип. Само в ЕС през 2016 г. от болести на дихателната система са починали повече от 440 хил. души, което е около 8 на сто от общата смъртност в държавите членки.

Възрастните хора над 65-годишна възраст, които са починали от респираторни заболявания, са били малко над 400 души на 100 хил. души население в ЕС, отчита Евростат.

ИЗТОЧНИКв. 24 часа

Напиши коментар

Моля, въведете коментара си!
Моля, въведете вашето име