Дългоочакваният медицински факултет в Бургас към университета „Проф. Асен Златаров“, за който правителството даде зелена светлина, се придвижи с още една стъпка напред -парламентарната комисия по образование единодушно одобри създаването му. Следващата процедура е гласуване в комисията по здравеопазване и в пленарна зала след празниците.

„Ако всичко мине през май, факултетът ще отвори наесен и няма да губим година. Имаме готова база и преподавателски състав“, каза зам.-кметът по здравеопазване на Бургас д-р Лорис Мануелян. Миналата седмица МС в присъствието на кмета Димитър Николов предложи на парламента да гласува откриване на факултета въз основа на положителна оценка от Националната агенция за оценяване и акредитация.

На него ще се разчита да подготвя кадри за бургаските здравни заведения, които обслужват най-голямата по площ област в страната и 4-а по население, което драстично нараства през летния сезон. Осигурени са 54 преподаватели в 9 катедри. Ще се подготвят лекари за спешната, доболничната и болничната помощ, диспансери, научноизследователски институти, служби по трудова медицина.

„Това е регионална кауза, която инициирахме преди повече от 8 г., и бе подкрепена от всички партии. Много хора, които са свързани с медицината и висшето образование, участваха в дългогодишната борба да изведем нещата до щастлив край. Вярвам, че депутатите ще вземат единственото правилно решение“, каза кметът Димитър Николов.

ИЗТОЧНИКАгенция "Фокус"

Напиши коментар

Моля, въведете коментара си!
Моля, въведете вашето име