Дългоочакваният медицински факултет в Бургас към университета „Проф. Асен Златаров“, за който правителството даде зелена светлина, се придвижи с още една стъпка напред -парламентарната комисия по образование единодушно одобри създаването му. Следващата процедура е гласуване в комисията по здравеопазване и в пленарна зала след празниците.

„Ако всичко мине през май, факултетът ще отвори наесен и няма да губим година. Имаме готова база и преподавателски състав“, каза зам.-кметът по здравеопазване на Бургас д-р Лорис Мануелян. Миналата седмица МС в присъствието на кмета Димитър Николов предложи на парламента да гласува откриване на факултета въз основа на положителна оценка от Националната агенция за оценяване и акредитация.

На него ще се разчита да подготвя кадри за бургаските здравни заведения, които обслужват най-голямата по площ област в страната и 4-а по население, което драстично нараства през летния сезон. Осигурени са 54 преподаватели в 9 катедри. Ще се подготвят лекари за спешната, доболничната и болничната помощ, диспансери, научноизследователски институти, служби по трудова медицина.

„Това е регионална кауза, която инициирахме преди повече от 8 г., и бе подкрепена от всички партии. Много хора, които са свързани с медицината и висшето образование, участваха в дългогодишната борба да изведем нещата до щастлив край. Вярвам, че депутатите ще вземат единственото правилно решение“, каза кметът Димитър Николов.

Напиши коментар

Моля, въведете коментара си!
Моля, въведете вашето име