Здравният министър Кирил Ананиев да обясни къде са парите, които правителството отпусна от април досега приоритетно за по-високи заплати на медицински сестри и акушерки.

Това поиска вчера премиерът Бойко Борисов, след като в сряда медицинските сестри отново излязоха на протести. В четвъртък те разпънаха и палатка пред Народното събрание.„И аз искам двойно, кой не иска? Влагаме милиарди в инвестиции. Вчера съм се карал на Ананиев къде са 50-те милиона лева, които дадохме. А те не са и 50, те са 86. Да се оправдава той къде са“, каза Борисов. През април министър Ананиев обясни, че няма механизъм, по който МЗ и той самият да повлияят директно на заплащането.

Това зависи от ръководството на всяка болница, а основна част от заплатите се определя от приходите по клинични пътеки. Средствата от правителството пък се отпускат като субсидия за болници в отдалечени райони, спешна помощ и други дейности извън обхвата на НЗОК. По закон министерството можело само така да финансира общинските и областните болници, където проблемът със заплащането е най-голям. Заради това Ананиев не можел да гарантира, че дадените милиони ще отидат за заплати, а не за покриване на други разходи и дългове, например.

ИЗТОЧНИКв. 24 часа

Напиши коментар

Моля, въведете коментара си!
Моля, въведете вашето име