Държавни болници дават до 74% от общите си разходи за заплати на работещите в тях лекари, сестри и санитари, а в повечето за това перо отиват над половината от парите им. Това показват отчети за последните 3 месеца, които Министерството на здравеопазването публикува в понеделник.

Информация са дали общо 66 болници с над 50% държавно участие. В 46 от тях, или около 70%, разходите за заплати са между 51 и 74%.

В началото на юни здравният министър Кирил Ананиев изготви методика за формиране на разходите за персонал в болниците, която предвижда за заплати да се дават поне половината от приходите на болниците. Методиката дойде и след няколко протеста на медицинските сестри, започнали през март. В отчетите на болниците обаче липсват данни за приходите им през последното тримесечие, за да се види дали изпълняват препоръката.

Най-щедри към персонала са в Специализираната болница за рехаби-литация в Марикостино-во, където разходите за персонал стигат 74%. След нея са болницата за рехабилитация по вътрешни болници в Мездра и МБАЛ „Рахила Ангелова“ в Перник, която стана известна и с това, че предлагаше безплатни квартири за педиатри, след като остана без детски лекари.

В листата на даващите над половината си разходи за заплати влизат и големи софийски болници, сред които „Пирогов“, „Свети Наум“, „Майчин дом“, белодробната болница „Св. София“, детската болница „Проф. Иван Митев“, специализираната болница по ендокринология „Акад. Ив. Пенчев“, „Света Анна“, както и доста областни. Най-малко за персонал пък дава инфекциозната болница в столицата -12% от общите разходи.

Междувременно в понеделник здравният министър Ананиев се срещна с шефа на карловската болница, където миналата седмица медицинските сестри от детското отделение, а след тях и тези от вътрешното подадоха оставки заради неизпълнение на обещаното им увеличение на заплатите. Директорът д-р Христо Пелев им е дал два варианта за определяне на заплатите и чака до четвъртък да кажат кой избират.
Болницата е общинска и здравното министерство не може да я финансира директно. Ананиев обеща догодина да има устойчивост на финансирането по Наредба 3 за дейности като спешна помощ, издаване на ТЕЛК, лечение на инфекциозни заболявания и др.

На 11 септември медицински сестри от страната протестираха пред парламента заради ниските си възнаграждения. Нов голям протест, подкрепен от синдикати и лекарския съюз, ще има на 7 октомври.

ИЗТОЧНИКв. 24 часа

Напиши коментар

Моля, въведете коментара си!
Моля, въведете вашето име