Най-голямата болница в Източните Родопи – МБАЛ „Д-р Ат. Дафовски , в Кърджали отбеляза тържествено своя 90-годишен юбилей. Годишнината уважиха представители на министерството на здравеопазването, заместник-областният управител Юлия Чортленева, представители на различни лекарски съсловия и организации, политици, кметове и представители на общински ръководства на общини от региона, директори на лечебни и здравни заведения, партньори и приятели на лечебното заведение.

„От лечебно заведение, извървяло пътя от слушалката до ядрено-магнитния резонанс, днес болницата все повече се превръща в модерен мултикомплексен център, в който диагностиката и лечението вървят ръка за ръка с непрекъснатото обучение, разпространението на здравна информация и здравни знания, промоция и профилактика на здравето, в храм ,който носи живот и светлина!“, каза в словото си по време на тържеството проф. д-р Черкезов. Той подчерта сложността и динамиката на лекарската професия в наши дни и посъветва своите колеги: ” Раздавайте щедро талант, знания и обич и се радвайте на най-големия дар – човешката благодарност и на най-красивата усмивка – тази на спасения човешки живот!“.

По време на официалната церемония бяха връчени юбилейни грамоти, за принос в развитието и утвърждаването на МБАЛ „Д-р Ат. Дафовски“.

За 90-годишнината си МБАЛ“Д-р Ат. Дафовски“ е получила и поздравителни адреси, сред които от президента Румен Радев, Националния съвет на БЧК, УМБАЛ ”Св. Георги“ Пловдив.

По време на тържеството лечебното заведение, в лицето на нейния директор, получи и множество подаръци. Гостите на церемонията бяха поздравени от квартет „Армейска песен“ и от фолклорна формация „Ладена“.

Първата копка на МБАЛ „Д-р Ат. Дафовски“ – Кърджали е направена на 18 март 1928г. Лечебното заведение е открито официално през 1932г. Първият назначен неин управител е д-р Димо Чолаков. В периода 1945г. – 1950г., определен като втори период в историята на лечебното заведение, главен лекар е д-р Георги Попмаринов. През 1948г. е разкрито Акушеро-гинекологичното отделение. Обособяват се Детско отделение и Вътрешно отделение. Организира се кръводаряване, въвежда се кръвопреливането, създава се кръвна банка.

Днес лечебното заведение има 30 отделения и звена. В болницата работят над 600 човека, сред които лекари, професионалисти по здравни грижи, немедицински персонал.

ИЗТОЧНИКБТА

Напиши коментар

Моля, въведете коментара си!
Моля, въведете вашето име