От началото на година досега са доставени над 2,5 милиона дози, а над 1 милион са поставените дози. В последните седмици се наблюдава активно участие от страна на всички медицински специалисти, което позволява всеки ден да се постигат добри резултати. Това каза изпълнителният директор на Изпълнителна агенция по лекарствата (ИАЛ) Богдан Кирилов.

Той съобщи, че в понеделник страна ни е получила нови 274 000 дози от ваксината на „Пфайзер“, а днес се очакват и 19 000 дози от „Янсен“. Заради големия брой доставки Кирилов се надява в следващите седмици да се увеличи темпът на ваксинация и по-бързо да бъде достигнато необходимото ниво, което Европейската комисия поставя за справяне с пандемията. До края на месеца се очакват около 1 милион дози, а за месец юни 2,5 милиона.

„Към момента и двете ваксини се използват максимално скоро след извършване на доставката, тъй като в последните 2 седмици имаше доставка на по-големи количества“, заяви Богдан Кирилов.

Според него до преди няколко седмици основният проблем в ЕС е бил недостигът на дози, но благодарение на разговорите на световните лидери, сега може да бъде постигнато ускорено доставяне на повече количества от ваксините.

За оценката по руската ваксина „Спутник“ Кирилов съобщи, че в следващите дни се очаква да бъде извършена инспекция по производствените бази в Русия. Той уточни, че данните ще бъдат анализирани, за да се проучи качеството и безопасността на руската ваксина.

От думите му стана ясно още, че е стартирал предварителен преглед и за китайската ваксина на „Синовак“, за която скоро се очаква по-подробна информация.

Напиши коментар

Моля, въведете коментара си!
Моля, въведете вашето име